Jump to content

A 3 legegészségesebb növényi tej

2018. 02. 12. 16:03

A tehéntej alternatívájaként elhíresült növényi tejek rengeteg előnnyel bírnak. Nem hizlalnak, a laktózérzékenyek is fogyaszthatják, koleszterin és zsírtartalmuk alacsony, valamint a bennük lévő zsiradékok is az egészségesebb fajtákból kerülnek ki. A választék azonban nagy, de melyeket éri meg megvásárolni?

A növényi tej a tejhez hasonló állagú és felhasználású, növényi alapanyagból készült, különféle italok összefoglaló elnevezése. Évszázadok óta rendszeresen fogyasztják különböző kultúrákban sokszor a hagyományos tej helyettesítőjeként. A legnépszerűbb fajtái: a szójatej, a mandulatej, a rizstej és a kókusztej. Alapanyaguktól függően a fehérjetartalmuk változik. Közös jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak laktózt és koleszterint. A kereskedelmi forgalomban megtalálhatók kalciummal és vitaminokkal - különösen a B12-vitaminnal - dúsított változataik.

Rengetegféle alternatív tejválaszték létezik, így nem egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami épp a legmegfelelőbb. Az alábbi listával, ebben nyújtunk egy kis segítséget.

Mandulatej

Kezdjük talán a mindenki által ismert mandulatejjel, ami tele van káliummal, magnéziummal, vassal és E-vitaminnal. A benne található tápanyagoknak hála csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a csontritkulás kialakulását valamint nagyon jót tesz az agynak és az izomzatnak.

Alultápláltság esetén kifejezetten ajánlott, mert étvágyfokozó hatású.

Szójatej

Az árfekvést és felhozatalt illetően ez az egyik legkönnyebben megvásárolható fajta. Könnyű emészthetőségű, ezért a gyomorproblémákkal küszködők is fogyaszthatják, illetve a laktózérzékenyek is. Nem okoz vércukoringadozást, ezért cukorbetegek is ihatják. Tele van magnéziummal és káliummal.

Hasonlóan a mandulatejhez csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a sebgyógyulást, élénkíti a keringést. A nők számára viszont nem ajánlott a túlfogyasztást, mert rengeteg fitoösztrogén található benne.

Rizstej

Szintén könnyen emészthető, a benne található triptofánnak köszönhetően pedig nyugtatóan hat az idegekre. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alacsonyabb, mint a fenti kettőé.

Zabtej

Az étvágy szabályzásában betöltött szerepe miatt igazán közkedvelt. Magas szénhidrát-, és fehérjetartalma az edzés utáni feltöltődést segíti. De esszenciális zsírsavból sem szenved hiányt. Antioxidánsok és E-vitamin is bőven található benne.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)