Jump to content

Két év marad hátra, ha kihalnak a méhek?

2018. 02. 09. 19:05

Igaz lehet a mondás, miszerint ha a méhek eltűnnek, akkor az embernek is már csak évei maradnak hátra a Földön? Legyen bármennyi is ennek a szállóigének a valóságtartalma, az tudományosan bizonyított, hogy ezek az apró repülő rovarok fontos szerepet töltenek be környezetünk körforgásában.

 

A méhek az élelmiszeripar mozgatórugói is

Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését. Ez a szállóige meglehet, hogy csupán városi legenda, de az tény, hogy a méhek létfontosságúak az EU mezőgazdasága számára is. Ha nem lennének, az élelmezés és a növénykultúra összeomlana. Az élelmiszeripar 76 százaléka, valamint a zöldség- és a gyümölcstermesztés 84 százaléka múlik a méhek beporzásán.

Fontos gondoskodnunk a védelmükről

Az agráriparban használt növényvédő szerek, az éghajlatváltozás és a különböző vírusok miatt a méhek száma ijesztő mértékben lecsökkent az elmúlt néhány évben. Ezért a méhek egészségének fokozottabb védelmét, a káros hatású növényvédő szerek betiltását, valamint kutatási programok elindítását is szorgalmazzák az Európai Unióban.

Napjainkban a fentieken túl nagy veszélyt jelent rájuk a Varroa atka, ami ugyancsak megtizedeli a számukat. Bár a tudósok már tenyésztik az atka-rezisztens méheket, ezekből a példányokból hiányoznak kulcsfontosságú tulajdonságok, így például mézet sem tudnak „készíteni”.

A világ több pontján tapasztalható tragikus méhállomány pusztulások Magyarországon  nem jellemzőek. A méhcsaládok száma soha nem látott rekordmennyiséget ért el az utóbbi években. Számuk több mint egy millió a húsz évvel ezelőtti hatszáz ezerrel. 

 

Titokzatos világ a kaptáron belül

Varjú József mezőberényi méhészmester elmondta, hogy a méhek olyan érdekes és értékes viselkedési formákat mutatnak, amelyeket, ha megért az ember, akkor azt követően tisztelettel fordul e apró állatok irányába. A kaptár lényegében egy mikroorganizmus. A méhek családban élnek, és minden méhkasban található egy anyaméh, a köznyelvben méhkirálynő, aki a tévhitekkel ellentétben nem a kas első lénye, hanem annak fennmaradásáért felel.

Tökéletes harmóniában együttműködik a dolgozó méhekkel, amelyek folytatják a nevelési folyamatot, biztosítva az utódok élelmezését, védelmét és gondozását. Ez a működési mechanizmus is arról árulkodik, hogy ezek az állatok rendkívül intelligensek és komoly, logikus döntéseket hoznak, így biztosítva a közösség fennmaradását.

Anand Varna profi fényképész egy timelapse videón szemléltette a méhek életének első huszonegy napját. Ebben az alig egy percben betekintést nyerhetünk egy olyan világba, amelyben az állatvilágban egyedülálló törvények uralkodnak.

 

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)