Jump to content

Itt a fitneszapp, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet

2018. 01. 30. 14:47

A felhasználók mozgásának helyszínét kiemelő hőtérképén több katonai bázis is kivehető.

 

Az alkalmazásban a felhasználók megoszthatják mozgási sebességük és teljesített távolságuk és idejük mellett az útvonalukat is, melyről tavaly novemberben ingyen elérhető hőtérképet publikált az applikációt fejlesztő cég.

A közel huszonhét millió profil által közzétett, több mint három billió koordinátát összefoglaló atlasz vizsgálatakor egy húszéves, ausztrál elemző Nathan Ruser arra lett figyelmes, hogy több amerikai katonai bázis tökéletesen azonosítható és betájolható.

Olyan ismert támaszpontokon mutat gyakori futást, mint a csendes óceáni Diego García atollon vagy a Falkland-szigeteki katonai reptéren, de újságírók és biztonsági szakértők jelentős aktivitásra bukkantak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik feltételezett szomáliai bázisához közel, vagy egy Jemenben telepített rakétarendszer környékén.  Nemcsak az amerikai katonák, hanem az európai országok hadseregeinek, valamint a nemzetközi segélyszervezeteknek és az ENSZ-nek a tagjai is óvatlanok az adatátvitel engedélyezése terén – mutatott rá Tobias Schneider német biztonsági elemző.

A Strava közölte, hogy térképük közel egy milliárd profil által publikál útvonalának összesítését mutatja. Szerintük semmikor nem osztottak meg olyan adatokat, amelyet a felhasználó privátként jelölt meg.

A pentagon szóvivője úgy nyilatkozott, komolyan veszik az ügyet és felülvizsgálják a helyzetet, hogy megállapítsák szükséges-e az Amerikai Védelmi Minisztérium állományának biztonsági továbbképzése és új irányelv kidolgozására.

Scott Lafoy elemző szerint az igazi veszélyt az jelenti, hogy az alkalmazás felhasználói másik közösségi médiával köthetik össze a profiljukat, amelyeken egyértelművé válik, hogy az Egyesült Államok hadserege foglalkoztatja őket. Több profil futási időpontjából és útvonalából fontos információkat lehet kikövetkeztetni, mint a járőrútvonalakat és a katonák időbeosztását.

De nem csak a hadsereg számára jelent veszélyt, diplomaták és egyéb kiküldött kormányzati tisztségviselők napi rutinját is felfedheti egy ilyen program, akik nem élvezik egy katonai bázis védelmét.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium a Strava adataira azt nyilatkozta, hogy a személyzetének éves képzésén mindig javasolják a publikus hozzáférésű profiljaik korlátozását.

 A Pentagon szóvivője szerint a további képzésekben hangsúlyozni kell a közösségi média használatának tudatosságát minden katonának, aki bármit megoszt magáról az interneten.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)