Jump to content

Saját forrásból jutott több pénz az ünnepekre

2018. 01. 23. 15:04

Bár a többség számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, 77 százalékuk szerint mindez nem jár majd lemondásokkal az új évben. A magyar háztartások többsége saját forrásból, külső segítség nélkül finanszírozta az év végi időszakban felmerült kiadásokat.

 

A magyar háztartások többsége saját forrásból, külső segítség nélkül finanszírozta az év végi időszakban keletkezett kiadásokat. A megkérdezettek csaknem fele tudatosan készült az ünnepekre, és előre félretette a szükséges összeget. Az előző évhez hasonlóan minden tizedik válaszadó finanszírozta hitelfelvételből vagy baráti kölcsönből a karácsonyi kiadásokat.

A 2016-os eredményekhez képest viszont megduplázódott azok aránya, akik a munkahelyükön kapott év végi jutalomból fedezték a költségeket, most minden ötödik válaszadó mondta ezt – derül ki  a Provident Pénzügyi Zrt. ezerfős, reprezentatív felméréséből, amely főként azt vizsgálta, hogy mennyit költöttek a magyar háztartások az ünnepek során, milyen forrásokból fedezték a felmerülő költségeket, illetve anyagi szempontból mire számítanak 2018-ban.

Több pénz jutott az ünnepekre

Az előző évhez képest emelkedett a háztartások ünnepekre szánt pénzügyi kerete: a megkérdezettek negyede ugyanannyit, 43 százalékuk viszont többet költött, mint 2016-ban. Az előző évhez képest felére csökkent azok aránya (7%), akik maximum húszezer forintot költöttek. A válaszadók negyede húsz- és ötvenezer forint közötti összegből, 31 százalékuk ötvenezer és százezer forint közötti összegből fedezte a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat.

Az ünnepekhez köthető kiadások közül a háztartások 61 százaléka az ünnepi menüre költötte a legtöbbet, míg az ajándékokra szánt összeget csupán a második legmagasabb kiadásként jelölték meg ebben az időszakban. Az év végi ünnepek során minden hetedik kutatásban résztvevőnek volt arra lehetősége, hogy elutazzon pihenni valahová. A megkérdezettek 75 százaléka otthon töltötte az ünnepeket, 8 százalékuk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

 

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)