Jump to content

Itt a legújabb edzésforma a ViPR

2018. 01. 16. 20:05

A mozaikszó a vitalitást (Vitality), a teljesítményt (performance) és az újrakondicionálás (recondicioning) szavakat egyesíti magában. Az egész testet átmozgatja, így egyszerre növeli a fittséget, a mobilitást és az állóképességet is.

Az edzőtermekben a legtöbb gyakorlat nem a mindennapi teendőinkre készít fel, hiszen a hétköznapikban nem léteznek izolált gyakorlatok. Tárgyakat emelünk fel, egyik helyről a másikra húzunk át dolgokat, elfordulunk, hogy elérjünk valamit, ezért a testünknek meg kell tanulnia megfelelő sorrendben bekapcsolnia az izmokat.

Ebben segít a hazánkban még újdonságnak számító ViPR eszközt, amit Michel Dalcourt talált fel. A férfit a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok inspirálták, akik a munkájuk során erősebbé váltak, mint hasonló korú „csak” sportoló társaik. Szeretett volna olyasvalamit megalkotni, amely segíti az edzések hatékonyságát.

Bicskei Izabella, az Idol Studio vezetője és edzője elmondta, a négytől tizenkét kilogrammig különböző súlyokban “létező”  ViPR valójában egy mozaikszó, amit a vitalitás (vitality), a teljesítmény (performance) és az újrakondicionálás (recondicioning) szavakat egyesíti.

„A gyakorlatok eredményessége annak köszönhető, hogy az edzésforma a teljes testet egy egységként kezeli, az összekapcsolt mozgások pedig súllyal nehezítve még effektívebbek” – fogalmazott a szakember, aki az egyik meghatározó használója az eszköznek.

A ViPR egyik legnagyobb előnye, hogy minden fittségi szinten lehet benne kihívást találni, mozgásanyaga pedig határtalan: kifejlesztettek cipelő, toló, húzó, emelő, dobó, forgató és gurító gyakorlatokat is.

Bicskei Izabella kiemelte, az edzőtermekben és a szabadban egyaránt használható eszköz beilleszthető az edzés bármely részébe, tehát bemelegítésnél, fő résznél és az edzés levezetésénél hatékonyan alkalmazható. Fokozható vele a mobilitás, az ügyesség, fejleszthető az egyensúlyérzék, a koordináció és növelhető az erő, a stabilitás és a teljesítőképesség is.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)