Jump to content

A mosogatógép, és a benne lakozó durva gombafélék

2018. 01. 09. 17:05

A mosogatógép használata környezet- és pénztárcabarát tett. De vajon az egészségre is olyan jó hatással van, mint a fentiekre? A Fungal Biology rámutatott arra, hogy nemigazán. Sőt!

A lakás bizonyos pontjai, mint például a kézmosó csap és a konyhapult, több millió baktériumnak adnak otthon. Mégis a konyharuhák számítanak a legfertőzöttebbnek, no meg a mosogatógépek.

A témában megjelent friss kutatás szerint ugyanis, az emberi egészségre is veszélyt jelentő gombafaj képes megtelepedni a mosogatógépekben, hála a nedves, párás körülményeknek. Rémisztő abba belegondolni, hogy a lakás bizonyos pontjai és használatai tárgyai semmivel sem tisztábbak, mint a nyilvános illemhelyiségek.

Exophiala dermatitidis, avagy a fekete élesztőgomba

A mosogatógép azért tűnik ideálisnak baktériumvizsgálat szempontjából, mert minden megvan benne, ami az egysejtűek számára maga a Paradicsom: a szinte állandó nedvességtartalom, és a különböző anyagokkal való gyakori érintkezés.

A cikkhez kutatási táptalaj biztosító végző Brit Gombatani Társaság, és az általa megjelentett publikációhoz 101 háztartásba kukkantottak be a szakértők világszerte. A vizsgálódások kellemetlen eredménnyel értek véget.

A vizsgált mosogatógépek gumírozott részeiben fellelhető volt valamilyen gombafaj, illetve a gumitömítés is tartalmazott gombát, melyek több mint fele adott otthont fekete élesztőgombának.

Az a gond ezzel a gombafajtával, hogy elképesztő ellenállóképessége van: nem irtja ki sem a vegyszer, sem az extra maga hőfok, sem a só. Szinte mindennek ellenáll. Jelenléte azért is aggasztó, mert az emberi egészségre kifejezzen ártalmas. Ritkább esetekben halált okozhat.

A konyharuha is fertőző

A konyharuha egy hetes használata során a legkülönfélébb feladatokat látja el: a pult letakarítása, a kifutott ételmaradék eltakarítása, a törölgetés, kéztörlés. Utóbbiak mind-mind kiváló baktériumforrásként működnek, hiszen a konyhában megfordul a nyers hústól a zöldségeken át minden. Ezek óhatatlanul is becipelnek baktériumokat, melyek aztán továbbvándorolnak a sok felülettel érintkező konyharuhába.

A kutatást végző Arizonai Egyetem szakemberei több száz konyharuhát vizsgáltak, melyek közel 90 százalékán fellelhető volt székletbaci, további 26 százalékukon pedig E. coli hemzsegett. A baktériumok megjelenése a nyers hússal való érintkezésben keresendő. Megoldás? 60 fok fölötti mosás!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)