Jump to content

Nőtt Magyarország villamosenergia-felhasználása

2017. 12. 25. 09:05

Magyarország nettó villamosenergia-fogyasztása 2016-ban 1,23 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. megjelent közös kiadványában.

Tavaly a bruttó villamosenergia-termelés 31 698 GWh volt, ami az előző évhez képest 4,79 százalékos növekedést jelent. Ezzel a hazai erőművek termelése az összes felhasználásból 71,38 százalékos részesedést ért el. A megtermelt villamos energia közel 85 százalékát nagyerőművekben állították elő, míg a kiserőművek részaránya 15 százalék volt. Ugyanakkor az előző évhez képest a kiserőművekből előállított energia mennyisége csaknem tíz százalékkal növekedett – tájékoztatott a MEKH és a MAVIR Zrt.

Közölték, a háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége 2016-ra meghaladta a 165 MW-ot, a beépített kapacitás 99 százaléka napelemekből állt. Az engedélyköteles és nem engedélyköteles naperőművek 2016. évi átlag kihasználása 13,9 százalék volt.

Tavaly 2016-ban a termelt villamos energia 51 százaléka származott hasadóanyagokból, 18 százaléka szénből, míg 20 százaléka földgázból. A megújuló energiából és hulladékból előállított energia részaránya a villamosenergia-termelésen belül 9,35 százalék volt. A nagyerőművek közül a Paksi Atomerőmű éves kihasználtsága 91,4, a Mátrai Erőmű 72,1, a Gönyűi Erőmű 40,3 százalék. Az előző évhez viszonyítva a földgáztüzelésű erőművek kihasználtsága növekedett.

Míg a 2000-es évek elején a téli és nyári csúcsterhelés különbsége bőven meghaladta az 500 MW-ot, az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a különbség néhány száz MW-ra csökkent, sőt a 2015-ös év folyamán a nyári csúcsérték meg is haladta a télit. Tavaly ez nem fordult elő, a téli maximális rendszerterhelés 6749 MW volt, ami a nyári csúcsnál 6 százalékkal volt magasabb. Ezzel az értékkel – ami 4,5 százalékkal magasabb a 2015-ös értéknél – megdőlt az eddigi téli csúcsterhelés is.

A hazai villamosenergia-piac működési modellje és az országos energiafelhasználási mutatók mellett a kiadvány kitér többek között az erőművek főbb termelési adataira is. A villamosenergia-fogyasztás gazdasági ágankénti bontása, illetve a hálózat térképes ábrázolása mellett az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői, valamint az EU-tagországok erőműveinek beépített teljesítőképessége is nyomon követhető. A kiadványban a háztartási méretű kiserőművek részletes adatai is megtalálhatóak, ami a naperőművek számának további növekedését mutatja. Újdonság, hogy a háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége immáron több diagramon is tanulmányozható.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)