Jump to content

Konyhai felszerelések, amelyek megváltoztatják az életed II.rész

2017. 12. 05. 17:05

Az ételkészítés egy új dimenziójáról rántjuk most le a leplet, egész pontosan arról, hogy miként változtat az étel kalóriatartalmán és egészségügyi besorolásán az elkészítés, és bizonyos konyhai eszközök.

Az előkészítésben, tárolásban a legfontosabb eszköz a vákuumgép. Használata rendkívül egyszerű: műanyag tasakokba zárja az alapanyagokat, termékeket teljesen légmentesen. Így a leghigiénikusabban tárolhatjuk azokat, és különböző fűszerekkel egybezárva pácolhatunk, tartósíthatunk majdnem mindent. Használatával oldhatjuk meg a legolcsóbban a mai előírásoknak teljes mértékben megfelelő tárolást – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A vákuumgépben végzett műveletsorra építhető a sous-vide ételkészítési eljárás, amelynek eszköze a sous-vide-gép. Egy vízzel tölthető gépről beszélünk, amelynek fontos eleme egy fűtőszállal és keringető-rendszerrel ellátott egység, amelyben a vákuumtasakokba zárt alapanyagokat hosszabb idő alatt precízen beállított, viszonylag alacsony, állandó hőmérsékleten készíthetjük el. Az eljárás lényege, hogy az így elkészített ételek jobban megőrzik az alapanyagokban rejlő ízeket, viszonylag kevés súlyveszteség mellett. Húsételek elkészítésénél használható leginkább.

A sous vide franciául annyit tesz, hogy vákuum alatt, azaz levegő nélkül. A sous-vide eljárással készült ételek mindig tökéletesen főnek meg, nem lehetnek túlfőttek, és a lehető legtöbb aromát és nedvességet őrzik meg magukban – egyszóval a lehető legtöbbet lehet kihozni az alapanyagokból.

(Forrás: hazesotthon.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)