Jump to content

A pénztárcabarát napenergia

2017. 11. 29. 15:05

Kevesen használják ki idehaza a napenergiában rejlő lehetőségeket, pedig napkollektorokkal a fűtésen, napelemekkel pedig a villanyszámlán lehet sokat spórolni. A régi épületeknél azonban ezeknek a rendszereknek csak akkor van értelme, ha a szigetelést is korszerűsítik. 

A helyi idősek otthonának áramtermelését egy 50 millió forintos napelemes rendszer segíti Parádon. Heves megyében még hat további szociális intézményben alkalmaznak hasonló megoldást, összesen 315 millió forint értékben. Az ehhez hasonló berendezések azonban egyelőre kevéssé elterjedtek Magyarországon, ennek pedig az az oka, hogy meglehetősen kevesen építkeznek, tavaly például mindössze hétezer új lakás épült, tehát kevesebb, mint a világháborúk idején - hangsúlyozta Ertsey Attila építész. A szakember szerint azonban az új lakások építésénél is fontosabb, hogy a meglévő épületek szigetelését javítsák fel, hiszen ezek számlájára írható az ország energiafogyasztásának 40 százaléka, vagyis ebben rejlik a legnagyobb megtakarítási potenciál.

Sokan ugyanakkor azzal sincsenek tisztában, hogy mi a különbség a napkollektor és a napelem között. Előbbi hőenergiát állít elő, ami a meleg víz és a fűtés esetében használható fel, a napelemek pedig áramot termelnek - mondta Varga Pál, a Naplopó Kft. ügyvezetője. A napkollektorokat már régóta alkalmazzák, a napelemek pedig a közelmúltban kezdtek elterjedni, mert jelentősen olcsóbbak lettek. A napelemek kilowattonkénti ára bruttó 500 ezer forint, egy energiahatékony háztartásnak 3 kilowattos rendszerre van szüksége, tehát másfél millió forintból kiépíthető a rendszer, amely akár meg is szüntetheti a villanyszámlát - fűzte hozzá Varga Pál. 
 
Ertsey Attila szerint a családi házak esetében a napkollektorok kiépítése is hasonló költséget jelent. Olyan hitelekkel kellene segíteni a napenergiát hasznosító berendezések elterjedését, amelyeket az energiamegtakarításból lehetne törleszteni. Nem lenne szükség önrészre, a beruházás után pedig a tulajdonos egy ideig a korábban megszokott energiaszámlát fizeti, ám azt az összeget már a törlesztésre fordítják. Ha pedig leketyeg a hitel, - amely mindkét berendezés esetében kevesebb, mint tíz év – akkor radikálisan csökkennek az energiaköltségek. A napelemek és napkollektorok átlagos élettartama 20-30 év között mozog, karbantartási költségük pedig annyira minimális, hogy nem veszélyezteti a gazdaságos működést.
(Forrás: hazesotthon.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)