Jump to content

Őszi kozmetika: házi cukorgyanta

2017. 09. 26. 17:05

A cukorgyanta neve talán ismeretlenül cseng, pedig igen közkedveltté kezd válni a kozmetikákban és a házi szőrtelenítésben is. A gyantázás ezen változata garantáltan kíméletesebb, sőt tartósan és tökéletesen eltávolítja a rövid és a hosszabb szőrszálakat egyaránt. Elkészíteni, pedig alig tart tovább, mint megkenni egy szelet kenyeret.

Noha a nyár forró napsugaraira maximum a barnás bőrszín emlékeztet és a nyaraláson készült fotók, azért a hidegebb időben sem szabad elfeledkezni a rendszeres szőrtelenítésről. Már csak azért sem, mert ki tudja, mikor kerül le a hosszú nadrág egy kellemes szauázás vagy edzés kedvéért.

A hagyományos gyantázással már a legtöbben megbarátkoztak az évek során, ám a szőrtelenítés eme változata leginkább a népesség szadistább felének vált kedvenc kozmetikai kezelésévé. A fájdalmas és olykor bőrirritációt okozó eljárás azonban újabb alternatívák felé nyitott. Ahogy változott és fejlődött a kozmetika iparága, úgy alakultak át az egyes eljárások is.

Cukorból gyanta?

A cukorgyanta fogalma maximum számunkra lehet újkeletű, ugyanis a rómaiak és az arabok évszázadok óta alkalmazták a cukorpasztát, mint szőreltávolító gyantát. Nem véletlenül tették le az ősök eme metódus mellett a voksukat, ugyanis a cukorgyanta teljes mértékben színezék és adalékanyagmentes, nem tartalmaz mesterséges tartósítószert, szintetikus illatanyagokat, így az igazán érzékenybőrűek is bátran használhatják.

A bőrbarát mivolta mellett szintén mellette szól, hogy sokkal kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos gyantázás. Ráadásul házilag is könnyen kivitelezhető a dolog. Egyrészről megspórolunk egy csomó fájdalmat és macerát, másrészről sokkal költséghatékonyabban oldhatjuk meg a szőrtelenítés procedúráját a négy fal között. Összetevői filléres alapanyagok, amelyek szinte minden háztartásban fellelhetők.

Amire szükséged lesz hozzá:

-2 csésze kristálycukor
- ¼ csésze citromlé
- ¼ csésze víz
- illóolaj (opcionális)

Elkészítése

Igazán egyszerű, akárcsak a használata. Az összes alapanyagot tedd egy lábasba és alaposan kavard össze őket, miközben közepes lángon melegíted az egyveleget. Egészen addig kevergesd a pasztát, míg az elkezd főni és gyömbérszínűre változik. Nagyjából 10-15 perc után várható, és ez jelzi, hogy készen van.

Teszteld le az állagát, miután kész: egy kiskanállal vegyél ki belőle, és ha nyúlós, akkor mehet is a móka. A bőrödön feleslegessé vált cukorgyantát elég vízzel lemosni, és vékony rétegben felvinni. A fel nem használt gyantát nyugodtan tárold befőttesüvegben.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)