Jump to content

Ezek a magyarok legfőbb lakáscéljai

2017. 07. 12. 17:05

A lakástéma örök: a magyarok több mint fele rendelkezik valamilyen ingatlancélú tervvel. A legtöbben vásárolnának, felújítanának, vagy gyermeküket támogatnák lakáscélú megtakarítással.

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. országos reprezentatív kutatása alapján a legtöbben (25%) vásárolnának akár új, akár használt ingatlant. Ugyanilyen arányban (25%) válaszolták, hogy lakásfelújítást, modernizálást terveznek. A lakáscélok képzeletbeli dobogójának harmadik fokán a gyerekek lakáscéljainak támogatása áll: a válaszadók nyolc százaléka jelezte ilyen irányú szándékát, míg házépítést, meglévő lakás bővítését öt, illetve százalék tervez.

Saját lakás: a 20-as éveikben járók számára a legfontosabb

A lakásvásárlási vagy építési céllal rendelkezők többsége, a válaszadók hatvan százaléka első otthonát szeretné megteremteni. A 20-as éveikben járók 86 százaléka tervezi első lakásának megvásárlását, míg a negyvenes korosztályban már azok vannak többségben, akik nem első lakást vennének. A gyerek lakáscéljainak támogatásával 12 százalék kalkulál, és ez a cél az ötvenes korosztályban jelenik meg leghangsúlyosabban azok között, akik vásárlást terveznek (30%). Azok aránya pedig, akik befektetési céllal vennének ingatlant, nyolc százalék.

Az adatokból látszik, hogy sokan csak ötvenéves koruk után kezdenek takarékoskodni a gyerekek lakására. A Fundamenta szakértője szerint ugyanakkor érdemes lenne szülőként már korábban belefogni a lakáscélú megtakarításba

(Forrás: hazesotthon.hu;Pr7| Kép: pixabay.com)