Jump to content

Új őrület a „bébiétel-fogyókúra”

2017. 06. 08. 17:05

Fogyókúrában nincs újdonság, vagy mégis? Az új módszer: a bébiétel-fogyókúra. A Hollywoodi hírességek már régóta erre a módszerre esküsznek. A szakemberek szerint,  ez az a táplálkozás, amikor számos dolgot nem viszünk be a szervezetbe, ezért gyorsabban meg tudunk szabadulni a felesleges kilóktól. Mégis meddig érdemes, és ki próbálhatja ki, erre próbáltunk választ találni a következő összeállításunkban.

Tény, hogy a bébiételekben megtalálható minden olyan tápanyag, ami az egészséges táplálkozáshoz szükséges. A tápszerekben nincs hozzáadott só, cukor, tartósítószer, ellenben magas a rosttartalmuk. Ugyanakkor változatosak. Hiszen a húsos ételek mellett, megtaláljuk a rostban gazdag készítményeket is az üzletek polcain. Lehet márkás, vagy magyar termék,
egyébként árban is a legolcsóbb diéta. Egy készítmény 180-380 forint között kapható. 

Rába Tímea azt nem tudja, hogy mióta hódít a filmvilágsztárjai között ez a fajta fogyókúra, csak azt, hogy ő először 1994-ben, első kisfia születése után próbálta ki, amikor 33 kiló felesleg maradt rajta. Tímea világ életében elszánt fogyókúrázó volt, de soha nem szeretett kalóriákat számolgatni, és teljesen speciális étrenden élni, magának külön főzni. Egyszer csak arra gondolt, hogy miért is ne ehetne bébiételt, hiszen nincs benne semmi káros anyag, se tartósítószer, ráadásul az üvegen pontosan fel van tüntetve, hogy hány kalóriát tartalmaz. Elkezdett ebédre, és vacsorára egy-egy üveg bébiételt enni, egy kiflivel. A paradicsomos, burgonyás változatot szereti a legjobban, egy kis husi is van benne. Amikor már unta, akkor átváltott a kefirre, amelyet szintén kiflivel evett. Elkezdtek róla olvadni a kilók, egy évvel a szülés után, már fürdőruhás bikini fotózásra ment. Persze nem végig ezt a diétát követte, de ez is hozzásegítette a pluszkilók elvesztéséhez. Tapasztalatai szerint, egy hét alatt 3 kilótól meg lehet szabadulni ezzel a módszerrel. Nem szabad túlzásba vinni!

Az őrületet egyébként Hedi Slimane, a Dior egykori vezető tervezője indította útjára, amikor elárulta a titkát: attól olyan elképesztően karcsú a csípője, mert napi két főétkezést újszülöttek számára készített tápszerrel helyettesít. Ha valaki rendszeresen sportol a diéta mellett, számoljon azzal, hogy a bébiétel a felnőttek számára nem jól hasznosuló és kevés tápanyagot
tartalmaz. A táplálkozási szakértő szerint attól fogyunk, amit nem eszünk meg. Varga Anita táplálkozási szakértő szerint, nem rossz a bébiétellel való fogyókúrázás, de úgy gondolja, hogy nem a bébiételtől fogy az illető, hanem konkrétan attól, amit nem eszik meg, alultápláltsághoz vezethet.

Sokan diétáznak valamilyen formában. Keveset esznek, nem esznek gyorséttermekben, nem esznek este, nem esznek reggel, nem esznek húst, vagy éppen csak és kizárólag „bio” címkével ellátott termékre vetik rá ölelő tekintetüket a közértben. Lehet persze, hogy néha mégis beüt egy kis bűnözés, nincs már más nyitva, valaki valami fergetegeset készít este otthon. Az is elképzelhető, hogy a biotermék nem is annyira bio, de ez más kérdés. A szakember úgy látja, hogy a diétázás célja legtöbb esetben a súlyfelesleg leadása. Ezen célt a kontrollált étel- és italfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás kombinációjával lehet leginkább elérni. Azzal, hogy étkezünk, tápanyaghoz, energiához juttatjuk a szervezetünket. Ennek ideális mivolta függ attól, hogy miket, mikor, milyen arányban eszünk, és hogy a szervezetünk ezt hogyan képes feldolgozni. Utóbbi sok faktortól, példáuló testsúlytól, vagy bizonyos hormonális jellegzetességektől is függhet.

Fontos tényező az étkezések gyakorisága. Törekedjünk arra, hogy napjában többször, keveset együnk. Ebben segít egyébként a bébiétel, hiszen abban csak kis mennyiségben hozzáadott zsír és cukor nélkül ehetjük meg azt, amire a szervezetnek szüksége van.

Fogyókúra esetén érdemes betartania következőket:

 • - Változatos táplálkozás, sokféle nyersanyag, többféle technológiával készítve
 • - Napi három liter folyadék
  (gyümölcstea, ásványvíz, csapvíz)
 • - Teljes értékű (barna, teljes
  kiőrlésű) gabonatermékek fogyasztása
 • - Idénynek megfelelő gyümölcsök,
  zöldségek
 • - Sovány húsok, hal, baromfi
 • - Természetes ízek,
  zöldfűszerek
 • - Alacsony zsírtartalmú tej, joghurt, kefir, túró, juhtúró,
  sajt
 • - Rendszeres mozgás

Kerülni kell!

 • - Cukor
 • - Vaj, tejszín, tejföl, erősen ízesített
  sajtok
 • - Fehér pékáru
 • - Fekete tea, kávé, szénsavas
  üdítők
 • - Rejtett zsiradékot tartalmazó húsok: sertés, kacsa, liba,
  belsőségek

 

(Forrás: hazesotthon.hu, rendelőmagazin l Kép:flickr.com)