Jump to content

Világító baktériumokat alkalmaz a csúcstechnika

2017. 04. 16. 10:00

Világszerte 100 millió gyilkos eszközt rejt a föld, amiket a legkisebb élőlények segíthetnek hatástalanítani.

Tudósok rávették az Escherichia coli baktériumot – némi génsebészet segítségével –, hogy világítson, ha a TNT melléktermékeként kipárolgó DNT-vel találkozik. A csapat pedig a közelmúltban már terepen is bevetette a baktériumát – írja a Nature Biotechnologyban megjelent cikkre hivatkozva a Sciencemag.

A tudósok moszatokból kreált polimergyöngyökre ültették baktériumaikat – százezret egy golyócskára –, amiket szétszórtak egy „mesterséges” aknamezőre éjszaka.Egy nappal később visszatért a csapat és egy lézer segítségével, 20 méteres távolságból feltérképezték a fluoreszkáló baktériumokat, valamint az aknákat.

Ez még csak próbaüzem

A rendszert azóta sikerült áramvonalasítani, így három óra alatt meg tudják találni a robbanószereket. Emellett rövidebb életciklusra programozták a baktériumokat, hogy szertefoszlassák azon aggályokat, melyek a génmódosított mikrobák szabadon engedését övezték. A tudósok ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy ez még csak próbaüzem volt. Egyelőre a rendszer csak kis területek működik, de drónok segítségével nagy területeket lehetne felderíteni. A másik nagy feladat, hogy keményebb talajba ásott aknákhoz is eljuthassanak a baktériumok, valamint hogy a TNT-től eltérő robbanószerekre is reagáljanak.

 

(Forrás: hazesotthon.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)