Jump to content

A nyers tejre esküszöl? Így fogyaszd, ha jót akarsz magadnak!

2017. 03. 30. 15:05

Az út mentén megpillantva a tejeskocsit az embernek összefut a nyál a szájában. Szinte érzi a friss, finom tej ízét, és már azon filozofál, hogy mihez is használja. Viszont, nem árt egy-két dolgot betartani, ha elakarjuk kerülni a nyers tej okozta megbetegedéseket!

Sajnos hazánkban is előfordultak az említett, nyers tej fogyasztására visszavezethető megbetegedések, amelyek nem a szabályozás hiányára, hanem a felhasználók ismereteinek hiányosságaira vezethetők vissza.

A hazai szabályozás alapján nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ”, illetve a „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” jelölést. Hazánkban jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy forralás után a termelői nyers tejet közétkeztetők-, és vendéglátók felhasználják.

Mire figyelj, ha nyers tejet vettél?

Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen  ne fogyasszanak  nyers tejet!

Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!

Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől  vásároljuk.

Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.

Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.

Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.

A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.

Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!

Szervezzük úgy a nyerstejjel kapcsolatos dolgainkat, hogy ne rendezkedjünk be nyers tej tárolására.

A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra  rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.

A felforralt és lehűtött tejet  hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.

A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.

A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital  tárolására ne használjuk.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | nebih.gov.hu| Kép: pixabay.com)