Jump to content

Vajon mi történne, ha csak egyetlen napra áram nélkül maradnánk?

2017. 03. 13. 08:30

Nem nézhetnénk televíziót, nem működne a számítógépünk és a tizedik emeletre is gyalog kellene felmennünk. Vajon meddig bírnánk, és egyáltalán tudjuk, mire elég 1 kWh villamosenergia? 

A villamos energia biztosítja mindennapi kényelmünket, ráadásul megfelelő alkalmazás esetén a legbiztonságosabb és legtisztább energiaforrás is. Természetesnek vesszük, hogy mindig rendelkezésünkre áll, és talán ezért feledkezünk meg róla, hogy sokkal hatékonyabban, takarékosabban is használhatnánk.

Takarékosság? Kezdjük kicsiben, nézzük meg, mire elég 1 kWh villamos energia

Mire elegendő 1 kWh villamos energia?

Világítás

1 kWh villamos energiával egy 100 W-os hagyományos
izzó 10 órán keresztül, míg egy 20 W-os energiatakarékos
kompakt fénycső 50 órán keresztül világít

Színes televízió  
1 kWh elegendő 6-9 óra tévénézésre
Hűtő/fagyasztó  
1 kWh félnapi üzemeltetésre elegendő
Hajszárító  
1 kWh kb. 45 perc hajszárításra elég
Számítógép  
1 kWh villamos energiával monitortól függően átlagosan
3-4 órán keresztül lehet használni a számítógépet


Számoljunk!

Ha öt napon át, napi 8 órán keresztül használjuk a számítógépet, az ehhez szükséges áram körülbelül egy csomag kávé árába kerül. 2 hónapon át tartó intenzív tévézéssel annyi energiát fogyasztunk el, mint a minimum kábeltévécsomag havi ára. A hűtő egy napos működése pedig egy fél kiló kenyér árával növeli meg a villanyszámlát.

A takarékoskodás kis dolgokon múlik, de sok kicsi sokra megy!

Hogyan takarítsunk meg még több energiát?

Az energiatakarékosság világszerte egyre fontosabb. Az elektromos berendezések energiakihasználása ezért folyamatosan javul, és az új fejlesztésű eszközök általában kevesebb energiát igényelnek, mint a régebbi modellek.

Figyeljük a villamos berendezéseken az energiaosztály jelölését, és a hasonló árú készülékek közül válasszuk a magasabb energiaosztályút! Egy hűtőt például általában évekig használunk. Az évek során egy A energiaosztályú modellel jelentős mennyiségű pénzt és energiát takaríthatunk meg egy C osztályúhoz képest.

 

 

(Forrás: hazesotthon.hu;biokalauz,hu|eon.hu | Kép: pixabay.com)