Jump to content

Szódabikarbóna a mindentudó és a mindenható

2017. 01. 28. 12:35

Mai világunkban a kozmetikai cégek ontják magukból a legújabb eljárással készülő, legdivatosabb megjelenésű, új alapanyagokat felhasználó termékeiket. Azonban ezekkel párhuzamosan ontják a kémiai- és illatanyagokat, allergén összetételeket. Arról nem is beszélve, hogy a márka nevét meg kell fizetni, ami nem olcsó mulatság. De bezzeg a szódabikarbóna! 

A szódabikarbóna nem más, mint nátrium-hidrogén-karbonát, vagyis NaHCO3. A nátrium-hidrokarbonát enyhén lúgos kémhatású, vízben jól oldódó só, amely semlegesíti a savakat, miközben széndioxidot szabadít fel. A szódabikarbóna a szódagyártás és más vegyi folyamatok során keletkező melléktermék, amely a környezete ártalmatlan. Használható kúraszerűen az emberi szervezet lúgosításához. Egy hónapon keresztül minden reggel éhgyomorra meg kell inni egy pohár forró vízben feloldott teáskanálnyi szódabikarbónát. Ezt követően fél órán keresztül ne együnk. A kúra alatt érezhetően könnyebbek, vidámabbak lehetünk, mert a szódabikarbóna közömbösíti szervezetünkben a savakat. Egy hónap elteltével a kúrát szüneteltessük, mert a gyomrot nagyon megterheli.

Rovarcsípések esetén enyhíti a viszketést, a bőr pirosodását és a fájdalmat is. Három teáskanálnyi szódabikarbónát összekavarunk egy teáskanálnyi vízzel, és kész is a természetes ellenszer. Régi gyógymód gyomorégésre is.

A teljes méregtelenítés érdekében kiváló a szódabikarbónás fürdő, de korlátozhatjuk lábfürdőre is. A fürdővízbe három evőkanálnyi szódabikarbónát keverjünk és maximum fél óráig áztassuk magunkat benne. A lábfürdő ellenszer a gombásodásra és megszünteti a kellemetlen lábszagot is. Ezeken felül rendkívül hatékony kéztisztító és körömfehérítő szer.

A szódabikarbónás fürdő segít a nap által okozott égés fájdalmának enyhítésében is. Alkalmas a fog- és szájápolásra, ha a meglévő fogkrémhez adjuk. Fehéríti és tisztítja a fogakat, a szájüreget, valamint megszünteti a szájszagot. A fogápolási eszközöket is fertőtleníteni lehet, ha a szódabikarbónás vízben kiáztatjuk azokat.
Mindennapos bőr- és testradírként is funkcionál. Három rész szódabikarbónát keverjünk össze egy rész vízzel és máris kész a csodaszer. Nem csak kozmetikum gyanánt lehet használhatni a szódabikarbónát, hanem tisztítószerként is. A mosogatás közbeni adagolásával kiváló súroló és fertőtlenítő hatást fejt ki.

A mikrohullámú sütő és a konyhai tisztítás során használt szivacsok fertőtlenítésére is alkalmas, de ugyanúgy használhatjuk gáz- és villanysütő, valamint a padló tisztítására is. Ecettel való kombinációjában pedig hatékony, olcsó és természetes vízkőoldó, amely csodákat tud tenni a konyhában, fürdőszobában és a WC-ben is. Amellett, hogy tisztán tart mindent, még a szagokat is közömbösíti. Ennek köszönhetően a nyirkos, használt cipők szagának megszüntetés is lehetséges. Mosásra, foltok eltüntetésére is kiváló, egy szó mint száz, univerziális, a háziasszonyok legnagyobb segítsége. 

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)