Jump to content

A közösségi média 10 negatív hatása II.rész

2017. 01. 26. 19:05

A médiafogyasztás negatív hatással van az egyénre, ezáltal a társadalmi jólétére is. Íme azok a negatív hatások, amelyek tönkretehetik, de mindenképp hatást gyakorolnak az emberre. 

A további öt káros hatásáról, ide kattintva olvashatsz! 

Erőszakos képi ábrázolás. Az internetet böngészve olyan tartalmakhoz is eljutunk, amelyek létezésről még csak fogalmunk sem volt. Erőszakos cselekedetek, emberrablások, kivégzések és hasonló videók is keringenek a neten. A felnőttek még csak-csak helyre tudják ezeket tenni magunkban, de egy gyerek milyen képet kap így a világról, ha csak az internetet veszi alapul a valóság megkonstruálásához?

Túl sok megosztás. Megosztani mindig mindenki mindent szeret. Viszont abba kevesen gondolnak bele, hogy azok a dolgok nem csak a szűk baráti körön belül jelennek meg.

Kortalanság és pedofília. Az egyik legelszomorítóbb aspektusa a közösségi média platformok használatának, az a bizonyítható tény, hogy melegágya a pedofíliának. Ugyanis a hamis profil mögé bújva egy 45 éves ember is lehet 10-16, hiszen nincs eszköz, amivel előrizni lehet az információ valódiságát. Ezáltal felnőtt idős korosztály, könnyedén alakíthat ki ismeretséget gyerekekkel, fiatalokkal, és a bizalmába férkőzve minden szükséges infót megszerezhet ahhoz, hogy beteges vágyait kiélhesse.

Érzelmi következmények. A pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a közösségi média felületek nagyban hozzájárulnak a fiatalok érzelmi fejlődéséhez. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fiatalság nagy része – aki a neten szocializálódott - , akik alacsony önértékelési zavarral küzdenek az által mérik saját sikerességüket és népszerűségüket, hogy hány ismerősük van különböző közösségi portálokon, illetve hogy egy-egy posztra, képre hány tetsziket, kommentet kapnak. Ez hosszú távon csak tovább rombolja az önbizalmukat.

Személyközi/interperszonális képességek hiánya. Egész egyszerűen ezalatt azt kell érteni, hogy az ideje nagy részét a számítógép előtt eltöltő fiatalság egyszerűen képtelen olyan társas viselkedésformákat elsajátítani, melyek a valóságban használatos face-to-face kommunikációhoz szükségesek. A sikeres élethez szükséges interperszonális készség készlet nem bontakozik ki megfelelően, ha csak egész nap a gép előtt ül a gyerek.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)