Jump to content

Rezsimentes lakás? Létezik: szélenergia!

2017. 01. 12. 09:05

Harminc-egynéhány évvel ezelőtt Dániában úgy döntöttek szakítanak az atomenergia felhasználással. Helyette inkább a szélturbinákba fektettek. Mára ennek köszönhetően a hőt és villamos energiát 100% -ban megújuló energiaforrásból nyerik. Tudod, hogyan képes a szélturbina önfenntartóvá tenni egy háztartást?

Az 1970-es évek elején kezdte felütni a fejét az atomenergia felhasználásról szóló tanácskozások tömkelege. Természetesen legtöbbjük a nukleáris energia veszélyeiről szólt. Már akkor elkezdődött az új energiatermelési lehetőségek felfedezésének versenye, amiben Dánia élen jár és járt. Ők az atomenergia helyett, a biztonságos, tiszta, megújuló energiaforrásokat részesítették előnyben, és milyen jól tették.

Hogy miért jobb a megújuló energia, mint az atomenergia? Nem kell ehhez szakértőnek, vagy környezetvédő aktivistának lenni, hogy akár egyet is mondjunk. Egyrészről, sosem fogy el, biztonságos, rendkívül környezetkímélő – gondoljunk csak abba bele, hogy nincs káros anyag kibocsátás és ennek egyéb válfajai -, és sokkal olcsóbb, ami az egyéni és általános gazdasági helyzetben érezhető.

Dánia példájánál maradva, a gyakorlatban is szépen bemutatható az, hogy miért jó, ha az ember szélturbinákba fektet, és nem atomba.
A Dán kormány, hogy ösztönözze a szélenergia befektetéseket, adómentességet ajánlott azon háztartások számára, akik hajlandóak részt venni a megújuló villamos-energia termelésben. A program nagy sikert aratott, 1996-ig több mint 2100 szélturbina épült, már pedig ez a szám majdhogy megtízszereződött. A háztartások szinte önfenntartóak, annyira alacsony rezsivel mozognak. De ne csak az állampolgárok pénztárcájában, hanem a komplex gazdasági büdzsében is turkáljunk kicsit.

A szélturbinára egy komplett iparág épült, aminek mellesleg napjainkban az éves bevétele meghaladja a 80 milliárd dán koronát (több mint 14 milliárd USD, 1 milliárd USD= 243,172,072,607 Ft). Az ágazatban több mint 30.000 ember dolgozik. Egyes régiókban, az ország 25% -a a magán szélenergia iparban dolgozik.

A szélenergia gazdasági előnyei mellé, számos más is feljegyezhető, és az alábbiak nem csak a dánokra igazak. A szélenergia felhasználása az egyetlen valóban fenntartható út, hogy megvédjük a bolygót a klímaváltozástól. Az természetes energia használatával csökken a CO2 kibocsátás, ami az üvegházhatás kiváltásáért felelős gáz. Gazdasági összefüggései miatt csökkenti az üzemanyagárakat (Dániában ez már beigazolódott) és munkahelyez ezreit termeti meg (szintén a Dán példa hozható fel).

Ugye, hogy érdemes lenne megújuló energiaforrást használni?

 

 

(Forrás: biokalauz.hu | hazesotthon.hu | Kép: eattheweeds.com)