Jump to content

Kenyérsütés házilag

2017. 01. 12. 17:05

A házi készítésű kenyér kezd egyre divatosabbá válni napjainkban. Ám sokan egy igazi kihívásnak tekintik, pedig könnyebb, mint gondolnánk. Íme, pár hasznos tipp.

Mielőtt hozzáfognánk, ellenőrizzük a hozzávalók listáját, mert kínos lenne, félúton derülne ki, hogy valami hiányzik. Először is fehér kenyérsütéssel próbálkozzunk, mert mindközül az a legegyszerűbb. A felhasználáshoz szükséges vizet, szűrjük meg – forraljuk fel – mert sokkal finomabb ízt ad a kenyérnek. Lehet kifejezetten kenyérsütéshez használatos lisztet kapni a boltban, így ha biztosra akarunk menni, érdemes azt bevásárolni. Kenyésütővel egyszerűbb dolgozni, de nem létszükséglet.

Végül, de nem utolsó sorban, itt egy bevált recept a finom házi kenyérhez.

Hozzávalók:

- 50 dkg finomliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1.5 tk só
- 3 dl víz (langyos)
- 4 ek olívaolaj

Elkészítés:

Keverőtálban (akinek van, kenyérsütőben) összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral, élesztővel. Villával, kevergetés közben hozzáöntjük a langyos vizet. A végén beletesszük az olívaolajat, és 15-20 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelni hagyjuk. Ezután óvatosan belehelyezzük egy nagy méretű sütőzacskóba, éles késsel bevágjuk a tetejét, és egy kör alapú jénai tálba tesszük. A tetejét vízzel megkenjük, és közepes hőmérsékleten 40-45 percig sütjük.

 


További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: tanglewoodbakery.com)