Jump to content

Hideg napokra, forró teák

2017. 01. 04. 19:05

A meleg takarón és puha zoknin túl, létezik még egy valami, ami tetőtől talpig felmelegít egy hideg téli estén, és nem csak tested, de lelkes is felpezsdíti. Három teakülönlegességgel készültünk, amelyek hallatán többé nem ragadsz meg a filteres feketéknél.

Vészesen közeledik a hétvége, ami a maga nemében örömteli, hiszen az év első hete okozta fáradalmat kipihenhetjük, viszont fagyot is hoz magával, nem is akármilyet. Az év első hétvégéjén a meteorológusok mínusz tizennégy fokkal riogatnak, és ahogy éjszaka úgy nappal sem kúszik a hőmérő higanyszála mínusz hét fok fölé. A legjobb, ha a pihe-puha takaró alól ki sem dugjuk az orrunkat, ám ha mégis halaszthatatlan teendőnk akadt, kezdjük a napot az alábbi három tea közül bármelyikkel, amelyek pillanatok alatt felmelegítenek.

Almás áfonyás fahéjas tea

Az izgalmas ízkombinációval készülő ital az ünnep ízeit idézi, miközben ellazít és megnyugtat. A fahéj markáns aromája még ízesebbé és élvezhetőbbé teszi az áfonyát, amit az alma savanykás ízvilága megkoronáz.

A teát filteres alma és áfonya filterből készíthetjük. Utóbbiakat áztassuk fél liter forró vízbe öt percen át, s adjunk hozzá öt bögre almalevet, és két bögre áfonyalevet vagy szörpöt, és ízlés szerinti cukrot, citromlevet. Ha a fahéj ízét hiányoljuk, egy kiskanállal adhatunk az italhoz.

Narancsos fahéjas tea

Hasonlóan az előbbihez a két összetevő fokozza egymás ízvilágát, is igazán intenzív, mégis kellemes aromájú teát készíthetünk belőle.

Az ital alapjául két narancsos tea filter, egy bögre narancslé, ízlés szerinti cukor és citromlé, egy teáskanálnyi szegfűszeg szolgál, amit egy liter vízbe kell feloldani. A teát a szokásos módon forró vízben elkészítjük a többit, pedig szép sorjában hozzáadjuk. Alaposan összekeverjük, és narancsszeletekkel még ízesebbé varázsolhatjuk.

Citromfüves rozmaringos tea

A citromfű természetes eredetű nyugtató, ami anélkül oldja a feszültséget, fejfájást és stresszes tüneteket, hogy függőséget okozna. A rozmaring szintén stimulálja az idegrendszert, csökkenti a fizikai és a szellemi kimerültség tüneteit.

A tea elkészítéséhez forrázzunk le egy liter vízzel 20 gramm citromfüvet és 100 gramm rozmaringot. majd 15 perces áztatás után szűrjük, és naponta szükség szerint egyszer vagy kétszer fogyasszuk.

Ezekkel a teakülönlegességekkel, még a hideg napok is kellemesebben eltelnek.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pexels.com, pixabay.com)