Jump to content

Zavarba ejtő háztartási masinák

2017. 01. 03. 12:30

Mit és miért nézünk meg háztartási gépek vásárlásakor az energiatakarékosságot illetően? Kategóriák, előírások, szabványok, árak és választási praktikák.

Bató Tibor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Rádióellenőrző és Zavarvizsgálati Osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az NMHH nemrégiben Jelek címmel indított kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére.

Az utóbbi időben egyre több olyan berendezés jelenik meg a piacon, amelyek problémát okoznak egyéb elektronikus eszközök működésében, mert nem az európai fogyasztást célozták meg vele, így CE jelölés sem található rajta.

Mészáros Fanni , a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője az új nyelvsemleges, azaz piktogramokkal ellátott, az energiahatékonyságról tanúskodó EU-szabvány címkék tudatos megfigyelése kapcsán elmondta: ezeket összehasonlítva tudható meg, hogy mekkora az adott készülékek éves szintű fogyasztása; milyen hangos üzemzajjal járnak, illetve hogy milyen egyéb paraméterekkel rendelkeznek – ezek közül is az energiahatékonyságra vonatkozó adatok a legfontosabbak.

Ezeket az eszközöket rendszeresen ellenőrzik a fogyasztóvédelmi hatóságok: a legutóbbi, 2014-es átfogó vizsgálat például a mosogatógépeket vette górcső alá, de hasonló felmérés természetesen az idén is várható – az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján ezen vizsgálatok tervezete, majd későbbi eredménye is megtalálható. A hazai – a termékek elvétett felcímkézését illető – hibahatár ráadásul 1 százalék alatti, vagyis a nemzetközi ellenőrzések alapján elmondható, hogy ezen a téren Magyarország magasan a legjobb eredményt produkálja az EU-ban.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)