Jump to content

Paradoxon: az applikáció, ami segít az okostelefon-függőségen

2017. 01. 03. 09:05

Az emberek negyven százaléka magányosnak érzi magát az okostelefonja nélkül, nem beszélve a személytelenné váló kapcsolatok okozta kiüresedéstől, és az elszigetelődéstől. A megoldás? Egy új applikáció.

Az okostelefon használati szokásokról készített reprezentatív felmérés eredményét Klamár Hajnalka klinikai szakpszichológus ismertette, miszerint a 24 órára telefonjuk nélkül hagyott emberek 53 százaléka elvonási tüneteket is produkált: dühösek, türelmetlenek, ingerlékenyek lettek.

Az okostelefontól, internettől függés így a drog-, vagy alkoholfüggőséghez hasonlítható – mondta. Ha kialakul a függőség, akkor szakemberre van szükség, de sokszor az emberek nem veszik észre, vagy nem ismerik be, hogy függők lennek.

Hozzátette, hogy már vannak olyan alkalmazások, amelyek segítenek a probléma felismerésében azzal, hogy megmutatják, naponta hányszor használja a felhasználó a közösségi oldalakat, egyéb applikációkat.

Az elképzelés nem mutat rossz irányba, ám képes lenne pusztán a tudat visszatartani a telefonon függő nemzedéket? Aligha. Egy tavalyi felmérés szerint a magyar lakosság átlagosan 86 percet lóg a facebookon. A legintenzívebb felhasználók körében felülreprezentáltak a nők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a 30 év alattiak. Az aktív felhasználók négyötöde mindennap, nyolc százalékuk hetente egyszer lép fel az oldalra, és minél gyakoribb látogató valaki, annál valószínűbb, hogy okostelefonon lép be a közösségi oldalra.

A közösségi oldalt 100-ból 49-en használják kommunikációra, 43-an szórakozásra, 40-en tájékozódásra. A legnépszerűbb bejegyzések között 66 százalék a vicces tartalmakat említette, a zenét 55, a tudományos-technikai közléseket 45 százalék jelölte meg. Hogy képes lenne-e a közösségi oldalak, a játékok és a telefon rabigába taszító hatását megakadályozni egy applikáció, az kérdéses.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)