Jump to content

A Tesla napelem-cserepet dobott a piacra

2016. 11. 16. 16:30

A 100% önfenntartó házakhoz még egy lépéssel közelebb kerültünk, a Tesla innovációjának köszönhetően, ami teljesen áramforrás függetlenné teszi a házat, és gyakorlatilag nullára csökkenti a rezsit.

A luxuskategóriás elektromos autókról gyártója az építőiparba is belekóstolt, ugyanis 2018 nyarára érkeznek az első napelem-cserepek. A napelemes cserepek Elton Musk Teslája és a Solar City gyümölcsöző kollaborációjának eredményeként születtek meg, és válnak elérhetővé Amerikában két év múlva.

A különleges fejlesztésű cserepek, hasonlóan a napelem kollektorokhoz, összegyűjtik a Napenergiát és egyenárammá alakítják, majd az így kapott áramot inverterek segítségével konvertálják át váltóárammá, amely - bizonyos feszültség növelés után –akár az országos hálózatba is juttathatóvá válik.

A napelemes cserepek ötlete idén júliusban kezdte foglalkoztatni a Tesla atyját, aki továbbgondolva az elképzelést a legnagyobb problémának megoldására is rájött: az energiatárolásra. Hiszen a háztartás nem csak nappal használ áramot, hanem éjszaka is, sőt. Száz százalékos napelemhasznosítás mellett viszont sötétedés után nem jut energia a hálózatba, hacsak nincs egy gigantikus kapacitású akkumulátor, ami nem csak az éjszakai világítást, de a borús napok okozta fényhiányt időszakában is energiát szolgáltat. A szóban forgó akksi az utókból már jól ismert Powerwall 2, ami a cserepek esetében 14 kWh teljesítményű, és a nap során megmaradt energiát képes eltárolni a sötétedés utánra. Az akkumulátor 5 500 dollárba kerül várhatóan, és kompatibilis lesz a napelemes cserepeken túl a lakás többi elektromos berendezésével.

A két év múlva piacra kerülő cserepek nem csak környezetbarátok, hanem extra strapabíróak is, amit az alábbi videóval igyekeztek szemléltetni.

„Amikor Tesla és SolarCity megkezdte a közös munkát, az volt a cél, hogy létrehozza a legszebb és hatékonyabb tetőcserepet, ami valaha is létezett - az egyik az otthon megjelenését tenné még esztétikusabbá, miközben csökkentené a villamos energia fogyasztás költségét" – olvasható a Tesla nyilatkozatában „A napelemes tető egyedi tervezésű üveg csempékből készül, amelyek esztétikusak és mindeközben a legnagyobb hatásfokú napelem cellák energia átalakító tulajdonságával bírnak.”

A tetőre applikálás mikéntjére egyelőre nem tért ki a cég, de vannak terveik a jövőre nézve.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)