Jump to content

Csoki 150 Ft-ból

2016. 09. 26. 09:05

Nincs is finomabb, és teltebb ízű a házi készítésű csokoládénál, ami ráadásul fillérekből elkészíthető és sokkal tovább kitart!

Először le kell szögezni, hogy a csoki bizonyos mennyiségben még egészséges is, így ne érezd magad bűnösnek, ha pár kockát befalsz! Jobb, ha tudod, hogy a csokoládé a szervezet és a bőr számára igazi csodaszer. Egyrészről beindítja a boldogsághormon termelődését, másrészről antioxidáns tulajdonságú és tömérdek növényi flavonoidokat tartalmaz. Utóbbi kettő az öregedési folyamatok lassításáért és a bőr feszességéért felel. Érdemes 70% -nál magasabb kakaótartalmú csokoládét választani, mert az kakaóvajon kívül csak nádcukrot tartalmaz, ami pedig egyik fő forrása az értékes antioxidánsoknak.

A házi készítésű csoki alapanyagaiért még le sem kell ugranod a boltba, mert minden háztartásban van elfekvőben, porcukor vagy épp főzőtejszín. Íme a hozzávalók részletesen:

- 10 dkg kb.4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 4 púpozott evőkanál porcukor
- 1 dl főzőtejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 evőkanál étolaj vagy olíva olaj
- 1 evőkanál liszt
- mogyoró, dió, fahéj, stb. ízesítésnek

Elkészítése

Olvasszuk meg a vajat, öntsük bele a tejszínt, és az adjuk hosszá az átszitáljuk kakaóport, porcukrot és vaníliás cukrot. Kb. 10-15 perc főzés után (kis lángon) vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a lisztet, igyekezzünk csomómentes masszát képezni. Ha megvan, add hozzá az utolsó összetevőt, az olajat.

Ha egy kis extra pikantériát csennél bele, adj hozzá chilit vagy fahéjat, vagy szórd meg mogyoróval.

A masszát ezután formázzuk meg, és hagyjuk kihűlni. Kész is!

 

 

(Forrás: marmalade.hu | hazesotthon.hu)