Jump to content

Az emberek okosotthonokra vágynak

2016. 09. 10. 16:05

A hagyományos lakások már nem elégítik ki az új befektetők és vásárlók igényeit, ugyanis egyre többen az okosotthonokat keresik.

Az okosotton kifejezés nálunk nem régóta él a köztudatban, és annyira sok lakásra még nem is jellemző, ennek ellenére a kereslet folyton csak növekszik irányukban. Na de mit is értünk az „okosotthon” alatt?

Az okosotthonok intelligens rendszerekkel felszerelt lakások, amiknek köszönhetően folyton monitorozhatjuk a helyiségeket. A környezeti szenzorokkal folyamatosan mérhető a lakáshőmérsékletet és a levegő páratartalma, de akár távolról lekapcsolhatjuk a vasalót vagy a világítást is, ha indulás előtt megfeledkeztünk róla. Egyszóval hasznos és jól működő rendszerek, amelyek egyszerűbbé teszik a mindennapokat.

Talán pont ezek miatt keresik egyre többen ezeket a típusú lakásokat. A Cordia Magyarország és az Ipsos Zrt. kutatása szerint Budapesten több mint 78 ezren tervezik, hogy öt éven belül új építésű lakást vásárolnak A vidéki nagyvárosokban 22 ezerre tehető azok száma, akik ugyanilyen típusú lakóingatlant vennének az elkövetkező években. Az új lakások potenciális vásárlóinak 80 százaléka saját részre, tizedük befektetési, 8 százalékuk pedig mindkét célra tervez beruházást.

Az okosotthonok persze jóval drágábbak, mint a hagyományos panellakások, amelyek nincsenek felszerelve az intelligens funkciókkal, de néhány év múlva, már nem lesz meglepő, ha automata redőny és hőmérsékletszenzor lesz a megszokott.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com