Jump to content

Harc a fővárosi panelért

2016. 08. 26. 12:30

Az iskolakezdés miatt most nagyon rövid idő, mintegy másfél hét alatt ki lehet adni egy lakást a fővárosban, a panelt pedig szinte azonnal. A jelenlegi helyzetről Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszélt.

Jó hír és könnyebbség a felsőoktatási hallgatók számára, hogy az idén mintegy kétszer annyi lakás közül tudnak választani, mint tavaly ilyenkor: a január elejétől július végéig tartó időszakban a magánszemélyek mintegy 61 százalékkal több lakást adtak ki, mint egy évvel korábban, vagyis a kereslet mellett a kínálat is emelkedik.

Szerinte ennek az oka abban kereshető, hogy tavaly eleve sokkal több adásvétel történt a lakáspiacon, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint összesen 135 ezer. Ennek 30-40 százalékát befektetők hajtották végre, akik most visszacsorgatták befektetéseiket a kiadó lakások piacára.

Annak ellenére, hogy nő a kínálat, nem várható rövidtávon az albérletárak csökkenése – szögezte le a szakértő -, nem emelkednek azonban olyan mértékben az albérletárak, mint tavaly, vagy ez év elején. A kollégiumi férőhely szempontjából hoppon maradt egyetemistáknak érdemes azonban folyamatosan nyomon követniük az albérleti kínálatot, mert ugyan az elmúlt hónapok a bérleti díjak emelkedéséről szóltak, mégis mindig akadnak kiváló bérleti lehetőségek a piacon  javasolja a szakértő.

Balogh László az ingatlan.com kimutatásaira hivatkozva elmondta, hogy jelenleg rendkívül rövid idő, mintegy másfél hét alatt ki lehet adni egy lakást a fővárosban, a panellakásokat pedig szinte azonnal. Ennek a háttere nemcsak a felsőoktatási hallgatók általi keresletben rejlik, hanem abban is, amire a KSH tanulmánya rámutatott: az elmúlt tíz évben az összes költözés mintegy 28 százaléka albérletbe történt saját ingatlan helyett. Ez szám mintegy két és félszerese a 2000-es évek végén mért adatnak.

Sokkal többen keresnek tehát albérletet, mint tíz éve, aminek magyarázata a hagyományos demográfiai okokon túl – összeköltözés, házasságkötés, gyerekvállalás – az, hogy egyre többen szeretnének a munkahelyhez, az iskolához közel lakni. Sokan költöznek albérletbe a jobb munkalehetőségek érdekében – foglalta össze Balogh László.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu | Kép: pixabay.com