Jump to content

Még mindig gőzerővel emelkednek az ingatlanárak

2016. 07. 12. 12:30

Az országos négyzetméterárak durván emelkedtek, ami az eladók számára jó hír, a vásárlók és a bérlők számára viszont rossz.

 

Míg tavaly júniusban 217 ezer forint volt az országos átlagos négyzetméterár, az idén júniusra 250 ezer forintra emelkedett, derült ki a a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat saját adatain alapuló felméréséből. A növekedés a panel- és a téglalakások áraira egyaránt vonatkozik, pontosabban nő.

A kisebb lakások még mindig kapósak

A fővárosban az abszolút slágernek a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanok számítanak, a négyzetméterárakban viszont érezhető a változás.

A téglalakások átlagos négyzetméterára 422 ezer forintot, amelyek közül a legdrágább paraméterekkel az V. kerület büszkélkedhet. Itt a legmagasabb átlagár 689 ezer forint, míg a „legolcsóbb” kerületben (23. kerület) 206 ezer forint az átlagos négyzetméter ár.

A panelek esetében az átlagár 287 ezer forint volt, a legmagasabb, 354 ezer forint a 13. kerületben, a legalacsonyabb, 216 ezer forint a 18. kerületben. Vidéken egy éve 200 ezer forint volt a négyzetméterár. A vidéki régióban Győr-Moson-Sopron megyében a legdrágább egy négyzetméter, pontosan 323 ezer forint, a legalacsonyabb pedig Tolnában: 124 ezer forint.

A felmérés kitért arra is, hogy júniusban ugyan 2 százalékkal csökkent az ingatlan adás-vételek száma 2015 júniusához képest, az idei első fél évben ugyanakkor két százalékkal több, 69,5 ezer ingatlan cserélt gazdát.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)