Jump to content

Mi is az a passzívház?

2016. 07. 03. 09:05

A passzívház kifejezés a laikusok számára nem árul el sokat, pedig egy olyan otthont jelent, melyben szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható.

A sokak által nem ismert passzívház az alacsony energiaigényű épületek közötti is extrém alacsony energiaigényével tűnik ki. Fűtési költsége, szinte zéró.

A ház tájolása, az extrém vastag hőszigetelés, háromrétegű nyílászárók, légtömör kialakítás és a hőcserélővel felszerelt szellőző-berendezés használatával érik el az alacsony energiafelhasználást. A ház aktívvá tehető napkollektor és egyéb megújuló energiaforrásokkal. A vastag hőszigetelés és a háromrétegű ablak nemcsak kiváló hő- de hangszigetelő is egyben. A hőcserélőnek köszönhetően mindig friss, por- és pollenmentes levegőt biztosít. Ezen kívül állandó hőmérsékletet és kiváló klímát biztosít. A passzívházban természetes úton óránként legfeljebb a levegő 60%-a cserélődik ki még akkor is, ha a kinti és benti tér között 30 km/órás szélsebességnek megfelelő nyomáskülönbség alakul ki. Nyáron külső árnyékolók nélkül is 10% alatt van a valószínűsége annak, hogy 25 foknál magasabb lesz a benti hőmérséklet.

A hagyományos téglaszerkezetű épületek 300 - 400 kWh / m2 / év energiát használnak fel. A passzívház a hagyományos épületszerkezetekhez képest 80 - 90 %, vagy akár 100 % energiát takarít meg.

Azokat az épületeket nevezhetjük passzív háznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének. Tehát passzívház az lehet ahol az alábbi feltételek teljesülnek:

 - az épület fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, vagy fajlagos fűtési csúcs hőszükséglete ≤ 10 W/m2
- összes primerenergia-igénye nem több mint 120 kWh/(m2év) ebben benne van az összes, az épület működtetéséhez szükséges energiamennyiség: fűtés, használati melegvíz, háztartási és gépészeti villanyáram. (A primer energiaigény kiszámításakor a megújuló energiaforrások 0-nak, a gáz 1-nek, a villany 2,5-nek számít.)
- légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h.
- a fűtési energiaigényt és az összes primerenergia-igényt PHPP-számítással, a légtömörségi értéket pedig méréssel (Blowerdoor-teszt) kell igazolni.
- passzívház minősítéssel rendelkező anyagokból épül és az épület a Német Passzívház Intézet hivatalos minősítésével rendelkezik.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: isoteq.hu Forrás: hazesotthon.hu | fm-epulettervezes.hu)