Jump to content

Nyolc éve nem volt ilyen népszerű a Balaton

2016. 06. 24. 11:02

Sőt, olyan ütemben kelnek el a lakások, hogy a fővárosi ingatlanszakértők is megirigyelhetik. Az árak viszont még mindig nagyon magasak.

A Balaton-parti településeken átlagosan 1300-1500 eladott lakást tudhatnak magukénak, évente. Idén viszont minden a feje tetejére állt, ugyanis hirtelen megugrott az érdeklődők száma és a szokásos adás-vétel mutató szinte duplájára növekedhet, derült ki az Otthon Centrum üdülőpiaci körképéből.

Az árak nőnek, de a vevőket nem lehet eltántorítani

Az Otthon Centrum friss adatai szerint 5-15 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető az év első hónapjában a tavalyi adatokhoz képest. Az árak között azonban rendkívül nagy a különbség attól függően, hogy az ingatlan melyik településen, és azon belül a vízparthoz képest hol helyezkedik el.

A nagyobb balatoni településeken, például Siófokon, Balatonfüreden vagy Hévízen 30-40 százalékkal is emelkedtek a nyaralók árai a tavalyi azonos időszakhoz képest. Alig változtak viszont az árak a Balaton nyugati medencéjében a kisebb településeken, amelyek a fővárosból nehezebben megközelíthetőek.

Az abszolút sláger persze még mindig a vízparti ingatlan, és ez meg is látszik az árakon. Például egy Balatonra néző nyaralóért 30-40 százalékkal többet kérnek, mint a mögöttes utcákban található üdülőkért.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredetileg meghirdetett kínálati árnál 10-15 százalékkal olcsóbban kelnek el az ingatlanok, de a legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül veszik meg a jó adottságú ingatlanokat, illetve az ilyenekért verseny van.

A Balatonon jelenleg a legdrágább települések Balatonfüred, Balatonlelle és Hévíz térsége számít.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: ingatlanabalatonon.hu)