Jump to content

Biztosan tudja, hogyan kell a húst lefagyasztani?

2016. 06. 09. 16:00

Lejárt alapanyagok, szabálytalanul fagyasztott és tárolt termékek, takarítatlan hűtőkamrák, koszos helyiségek: ez a látvány fogadta a Nébih ellenőreit egy akció során. Hányást, hasmenést és különböző megbetegedéseket is kaphatunk, ha a hús penészes, romlott vagy nem volt jól lefagyasztva.

Egy szabolcsi cégtulajdonos vállalkozásrendszerét ellenőrizte a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága: húskészítmény-előállító üzemet, húsnagykereskedést, több mozgóboltot, illetve raktárépületeket – egyidőben.

Az ellenőrzés során a húskészítmény-előállító üzemben nagy mennyiségben találtak lejárt alapanyagokat, és a higiéniai körülmények is szemmel láthatóan borzasztóak voltak.

„Látszik, hogy takarítatlan a hűtőkamra, az oldalfalak penészesek, rozsdás a tartóoszlop, a nyershús, tőkehús, húskészítmények pedig egy légtérben, részben jelöletlenül voltak” – sorolja a hiányosságokat Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója.

A helyiségben a húsvágó tőke is szennyezett volt, repedezett a széle, legyek mászkáltak a húscafatokon.

A szakemberek azonnal elrendelték a termékek visszahívását, mivel a közétkeztetésbe, több szociális intézménybe, illetve önkormányzati főzőhelyekre is kerültek alapanyagok ebből az üzemből.

Tilos a fagyasztás

Két helyszínen több mint 300 tételt kellett kivonni a forgalomból, ezek zöme sertéshús és tőkehús volt.

Olyan mélyhűtött húsokat is találtak, amelyeket nem megfelelően fagyasztottak le.

„Kereskedelmi egységben húst lefagyasztani tilos, azt kizárólag csak engedélyezett üzemben, megfelelő körülmények között lehet elvégezni. Itt is minden esetben dokumentálni kell, hogy a terméket még a fogyaszthatósági idején belül fagyasztották le, illetve megfelelő minőségmegőrzési időt kell ezeknek a termékeknek adni. Itt ez nem történt meg” – fogalmazott Helik Ferenc.

Hányást, hasmenést és különböző megbetegedéseket is kaphatunk, ha például egy hús penészes, romlott vagy nem volt jól lefagyasztva – derült ki a műsorból.

A ma divatos, ún. gyorsfagyasztás lényege, hogy az élelmiszert minél gyorsabban lehűtsük – például – mínusz 18 fokos hőmérsékletre, mert ez kíméli az élelmiszert – magyarázta Mohácsiné dr. Farkas Csilla egyetemi tanár, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársa.

Ez azért előnyös, mert felengedtetés után nem ereszt levet, nem lesz „löttyedt”, és az élelmiszer sejtjei nem károsodnak – emelte ki.

Így tegye jégre otthon a húst

Ha már fagyasztott terméket vásárolunk, akkor minél előbb rakjuk otthon jégre, hogy a mikróbák ne tudjanak elszaporodni.Ha nyers élelmiszert vásárolunk, akkor azzal is siessünk haza, hogy a meleg hatására ne kezdjenek el szaporodni a baktériumok.

Egy-két napig tároljuk csak a hűtőben és azután vagy fogyasszuk el, vagy fagyasszuk le. A húsokat legfeljebb egy évig tartsuk a jégen, a halakat egy-két hónapnál tovább semmiképp.

Az olvasztásnál is sok mindenre kell figyelni.

„A háziasszony gyakorlata az, hogy előző este kiveszi a hűtőből, kiteszi az asztalra és másnap délben megpróbál valamit főzni belőle. Itt máris mi történik? A szobahőmérséklet 20-22 fok, a hús felülete nagyon hamar megolvad. A nyers húson található mikrobák azonnal elkezdenek szaporodni, mire hozzákezdenek az étel elkészítéséhez” – mondta Mohácsiné dr. Farkas Csilla.

A szakemberek azt javasolják, hogy akinek van rá ideje, inkább hűtőszekrényben olvassza fel a húsárut.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép:rodalesorganiclife.com)