Jump to content

Csodára lenne szükség, hogy itt emelkedjenek a lakásárak

2016. 06. 02. 09:00

Tovább nyílik az olló a főváros és egyes elmaradottabb megyék lakásárai között, az előbbinél az átlagos négyzetméterár már simán a duplája az életszínvonalában alacsonyabb régiókénak.

Az ingatlanpiac rendkívül nehéz helyzetben van ezeken a területeken, mivel a belső vándorlás miatt a kereslet amúgy is alacsony, ráadásul a lakások állapota is javarészt elmarad a nyugatiaktól.

A budapesti kínálati árakat ugyan meg sem közelítik, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Bács-Kiskun megyékben a négyzetméter átlagárak 2-300.000 forint között mozognak, ezek így az ország legdrágább megyéi.

Legolcsóbban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, és Nógrád megyékben kínálják az eladók lakóingatlanjaikat, ezekben a megyékben az átlagos kínálati árak nem érik el a 150.000 forintot sem.

Mélyebben húzódó összefüggések

Árnyalja az ingatlanpiac szélsőségeiről kialakult képet, ha figyelembe vesszük a KSH egyes megyékre vonatkozó, a születéskor várható élettartamot bemutató statisztikáit. Egy teljesen átlagos újszülött várható élettartama akár 3,5-4 nagyon értékes évvel is eltérhet az ország különböző területein.

Egyértelmű, hogy a várható élettartam jelentősen összefügg az adott területi egység életkörülményeivel. Azonban ha azt is figyelembe vesszük, hogy a megyei népességadatok hogyan változtak ugyanebben az időszakban, látható, hogy a népesség csökkenése azokban a megyékben a legnagyobb mértékű, ahol a legalacsonyabb a várható élettartam. A lakosság folyamatosan vándorol el azokból a megyékből, ahol rosszak az életkilátások, és áramlik elsősorban a fővárosba valamint a több munkalehetőséget kínáló nyugati országrészbe.

Az országban Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam, épp ezek a megyék lakossága is fogy a leggyorsabban, mivel az országon belüli migráció is ezeket a területeket sújtotta a leginkább. Nem véletlen az sem, hogy pontosan ezek azok a megyék, ahol a fővárosból nézve fillérekért kínálják az ingatlanokat eladásra.

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: tmgrup.com.tr Forrás: hazesotthon.hu/profit7)