Jump to content

Ha a felnőttnek nem is, a gyereknek esély

2016. 05. 16. 16:06

Ez azonban önmagában kevés és az sem mindegy, mekkora a szakadék az elhagyott és elfoglalt lakóhely között.

Chicagónak sok arca van: az egyik a szupermodern felhőkarcolók világa, csillogó üzletekkel, bevásárlóközpontokkal a Michigan-tó partján kialakított ligetes sétányokkal.

A másik a lepukkant negyedek világa, ahol többnyire szociális bérlakások vannak, ahol munkát kereső, vagy nagyon szerény jövedelemből takarékoskodó emberek élnek. Ők a leszakadó réteg, amely képtelen egyről a kettőre jutni, gyermekei, talán még unokái sem fognak tudni kilábalni ebből a kilátástalannak látszó helyzetből.

Pedig valószínűleg kilábalhatnának, ha más negyedbe, más környezetbe költöznének. Az ember egész életét, sikereit, vagy éppen sikertelenségét jelentősen befolyásolja, hogy hol, milyen környezetben cseperedik fel, ezt pedig most társadalomtudósok több éves kutatómunka után igazolták.

Eric Chyn a michigani egyetemen éppen most fejezi be az erről szóló doktori disszertációját. A közgazdász a szövetségi kormány egyik különös és szokatlan felzárkóztató programját és értékeléseit vizsgálta.

Lottón nyerhettek lakhatást

A program, amellyel 1994 és 1998 között kísérleteztek, játékosnak látszott. A lepukkant szociális bérlakásokban élőknek ugyanis azt ajánlották fel, hogy vegyenek részt egy sajátos lottósorsolásban. Akinek szerencséje volt és kihúzták, vouchereket, vagyis kuponokat kapott, melyekből fedezhette a lakbért a város egy másik, jobb környékén.

A pechesek a szociális bérlakásokban maradtak, egészen addig, míg nem jött el az újabb lottósorsolás: a kísérletben ők voltak a kontrollcsoport.

A résztvevők életét és körülményeit éveken keresztül figyelemmel kísérték a társadalomkutatók, és a program felzárkóztatási és városi felelősei.

Nem tapasztaltak változásokat a jobb negyedekbe költözőknél sem, ugyanúgy megmaradtak a társadalom leszakadó csoportjai között, mintha el sem költöztek volna kedvezőbb körülményekbe. Legalábbis először így látszott. A szövetségi kormány végül elvetette ezt a fajta felzárkóztatási programot.

Sikeresebb felnőttekké váltak

Tavaly azonban három kutató, Chetty, Raj, Nathaniel Hendren, és Lawrence Katz elővette a projekt feljegyzéseit, és egészen más következtetésre jutottak: arra, amire Eric Chyn közgazdász is, vagyis hogy azoknak a családoknak a gyermekei, akik a lottónak köszönhetően más környékre és más lakásba költözhettek, felnőttként sikeresebbek lettek, jobban kerestek, mint azon családok gyermekei, akik a lottójátékban vesztesként megmaradtak a régi lepukkant környezetben.

Vagyis számít, ki, hol és milyen környezetben nő fel.

 

Kép: auiss-eng.org Forrás: hirado.hu | hazesotthon.hu | marmalade.hu