Jump to content

Repülő autó, ami lassan fogalomba is kerülhetne

2016. 04. 21. 15:59

Hollandia azonban megmutatta a hitetlenkedőknek, hogy mindez néhány éven belül megtörténhet, ugyanis a PAL-V Europe NV sikeresen végrehajtotta a repülő autó modelljének tesztrepüléseit. Nincs már hátra, mint forgalomba hozni.

Repülő autóért nem kell messzire menni, elég csak átugrani Szlovákiába, ahol gőzerővel dolgoznak az  AeroMobil 3.0 tökéletesítésén. Az AeroMobil tulajdonképpen egy autó, ami két perc alatt képes repülővé alakítani önmagát, csupán egy gombnyomásra. A futurisztikus járgány max sebessége a földön 160km/óra, a levegőben pedig a 200 km/órás sebességet is eléri. Felszállásához 250 méternyi szabad terület kell, amit kifutóként használhat. Érdekessége, hogy benzinnel működik, egyáltalán nem kell bele kerozin. Egy teli tankkal átlagos használat mellett 875 kilométert képes megtenni a földön, a levegőben pedig ugyan ilyen feltételek mellett 700 kilométert, ami 4 órás repülőútnak felel meg.

A PAL-V Europe NV tovább gondolta a repülő autó fogalmát és szárnyat rotorra cserélte. Az általuk készített repülő autó a levegőben úgy halad mint egy gyrocopter, azaz a felemelkedést egy a levegőáramlás hajtotta rotor segíti, a tolóerőt egy hátsó, összehajtható propeller biztosítja.

A kétéltű járgányon 2008 óta dolgozik a csapat a Dutch National Aerospace Laboratory és Delft Egyetemmel. Ez idáig lezajlott a közúti teszt és a repüléseket is sikeresen végrehajtották. A gyakorlat igazolta tesztek szerint a PAL-V-re keresztelt kocsi minden feltételt teljesít, ami ahhoz szükséges, hogy a nagyobb nemzetközi piacokon akadálytalanul forgalomba kerüljön.

A levegőben helikopterként (halkabb, mint klasszikus társa) a földön pedig sportautóként halad, és állítólag 20-30 órás oktatás után már könnyedén vezethető.

A felszálláshoz 165 méteres útszakaszhoz van szüksége, ami nem feltétlen kell, hogy sík felület legyen. Kb. 350-500 kilométert képes megtenni egy tankolással. Max sebessége földön és levegőben is 180km/órát.