Jump to content

Ennyibe kerül, ha igazán energiatakarékossá alakítanád a házad

2016. 04. 10. 11:53

Egy valóban energiahatékony ház ma már inkább erőmű, mint fogyasztó. A passzív házhoz nem elég egy ablakcsere, hőszivattyúra vagy egy különleges ajtóra is áldozni kell.

Első lépésként a házak fogyasztását kell megvizsgálni, és a mértékletesség irányába elmozdítani. Ezt részben a rossz szokások megváltoztatásával is el lehet érni.

Például a nappalival szemben az éjszakai szellőztetés ilyen lehet – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában dr. Munkácsy Béla, az ELTE Környezet- és Tájföldtani tanszék munkatársa.

Nem csak a téli, hanem a nyári időszakokra is fel kell készülni. A hőszigetelés olyan tétel, amivel nem érdemes spórolni. Ez az a beruházás, ami mindenképp megtérül, ha lakásfelújításba kezdünk.

A légtömörségnek kulcsszerepe van az energiatakarékosságban. A hőveszteség nem csak a tömör szerkezeteken, mint ablakok vagy falak, jelentkezik, hanem az épület résein is.

Inkább kétrétegű ablakot építsünk be szakszerűen, mint háromrétegűt szakszerűtlenül – hangúlyozta Szekér László, a Passzívházépítők Országos Szövetségének elnöke is.

Ma már akár öreg házat is passzívvá lehet átalakítani. Az ilyen típusú felújításra enyhébb előírások vonatkoznak rá, mint az új építésű passzívházakra.

Négyzetméterenként 30-35 ezer forint különbséggel kell számolni, amitől passzív ház lesz az épület. Azaz egy 100 négyzetméteres háznál 3-3,5 millió forintot kell rákölteni.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: stylisheve.com Forrás:hazesotthon.hu/hirado.hu)