Jump to content

Ennyit lehet keresni diákmunkával

2016. 03. 14. 16:01

A diákok jelenleg több száz állásajánlat közül válogathatnak. Budapesten például a hostess- vagy a különböző animátormunkákért bruttó 900, az adminisztrációs feladatokért 750-850, míg a könnyű fizikai munkáért 650-700 forintot fizetnek óránként. A kérdés, mire elég mindez?

Adatrögzítés, fénymásolás, iratrendezés – ezek csak az irodai munkák, de számtalan állás közül válogathatnak a diákok, ha úgy döntenek, hogy dolgoznának a tanulás mellett. A közmédia Iskolapad című műsora annak járt utána, hogy megéri-e diákmunkát vállalni.

Az Iskolapadnak nyilatkozó Vanyek Dóra a Corvinuson tanul. Az egyetem mellett hetente több mint 30 órát dolgozik, ezzel havonta 70-80 ezer forintot keres. Azt mondja, muszáj diákmunkát vállalnia, mert önköltséges képzésre jár, a tandíj pedig nagyon magas. „Ezt a pénzt igazából első körben tandíjra, illetve tankönyvekre, jegyzetekre szoktam költeni. Ha esetleg marad, akkor elmegyek szórakozni ismerősökkel, barátokkal” – mesélte a lány.

Tapasztalatok szerint a diákmunka a cégeknek is kedvező, ugyanis a fiatalok folyamatos alkalmazásával költségmegtakarítást lehet elérni.

„Azért alkalmazunk előszeretettel diák munkavállalókat azokban a pozíciókban, amelyekben számos diák dolgozik most a cégünknél, mert a részfeladatokat és a felmerülő olyan adminisztratív háttértevékenységet, amelyekre őket betanítjuk, kiválóan el tudják látni, nagyon fiatalos, rugalmas és dinamikus hozzáállással tudják segíteni a munkánkat” – nyilatkozta Göbl Róbert, cégvezető.

A diákok jelenleg több száz állásajánlat közül válogathatnak. Budapesten például a hostess- vagy a különböző animátormunkákért bruttó 900, az adminisztrációs feladatokért 750-850, míg a könnyű fizikai munkáért 650-700 forintot fizetnek óránként.

A vidéki diákoknak kevesebbel kell beérniük: tapasztalatok szerint munkakörönként az órabérek átlagosan 50-100 forinttal lehetnek alacsonyabbak. Akik nyelvtudással rendelkeznek vagy részt vesznek valamilyen gyakornoki programban, azok akár 1500-2000 forintért is dolgozhatnak óránként.

Jelenleg a diák "minimálbér" mértéke 639 forint, innen indulnak az órabérek és mennek fel, egészen az 1500 forintos óradíjig. A szabályok szerint csak az vállalhat diákmunkát, aki betöltötte 16-ik életévét. A munkaviszony létesítéséhez személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, érvényes diákigazolvány illetve adókártya szükséges. Könnyebbség, hogy januártól azok a felsőoktatásban tanulók is végezhetnek diákmunkát, akik félévet halasztanak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: bosch-career.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)