Jump to content

Ezt tehetjük energiapazarlás ellen

2016. 03. 11. 16:01

Az energiapazarlás azonban itthon nem, vagy csak kis mértékben csökken. Ezért is fontos, hogy jobban figyeljünk a fenntarthatóságra, és az energiatakarékosságra.

 

Juhász Árpád geológus a többi közt arról beszélt: a házon belüli villanylekapcsolgatás nem biztos, hogy szerencsés. Az energiatakarékos izzók ugyanis kevesebbet fogyasztanak, ha folyamatosan égve maradnak, mintha túl sűrűn kapcsolgatjuk „őket” föl-le.

 
Elmondta azt is, hogy ő egy 104 éves házban lakik, amelyet „tetőtől-talpig” szigetelt. Akkor ugyanis, amikor még építették, nem gondoltak erre. Meghatározó szerepe van a nem lakott padlástérnek is, azt is ajánlott szigetelni. Sokkal szerencsésebb, ha az fogja vissza a meleget, mintha klímaberendezésekkel hűtenénk. Beszélt arról is, hogy a kertjének déli részére fákat ültetett. Ezektől télen világosak maradnak a szobák, hiszen ilyenkor nincs lombkoronájuk. Nyáron pedig árnyékot adnak, és a helyiségek ilyenkor sem melegszenek fel.
 
Megjegyezte: nincs kád a lakásában, mert „a zuhanyzó is megteszi a higiéniás hatást”. Kazánjánál az „eco”beállítást használja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a televíziókat, számítógépeket nem érdemes „standby” állapotban tartani éjszakára, hanem ajánlott kikapcsolni azokat. Javasolta azt is, hogy ha új mosógépet, vagy hűtőszekrényt vásárolunk, szempont legyen az energiatakarékosság.