Jump to content

Nyomokban gyümölcsöt tartalmazhat

2016. 03. 08. 09:01

Sorra buktak meg a teszteken a gyümölcsteák. Az olcsóbbak olykor több valódi gyümölcsöt tartalmaznak, mint egyes prémiumkategóriás termékek.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 koffeinmentes erdei gyümölcsteát, köztük hatféle gyerekteát vizsgált meg, hogy milyen arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, s van-e bennük aroma és adalékanyag. Meglepő eredmények születtek!

Azt sem tudjuk, mit iszunk - egyik terméken sem tüntették fel az összes összetevőt

Andacs Noémi, az Egyesület titkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a teákat a címkék alapján tesztelték, s arra a megállapításra jutottak, hogy a gyártók nagyon sok esetben nem tüntetik fel, hogy az összetevők milyen százalékban vannak jelen a termékben.

A vizsgált 36-ból ez 9 termékre volt jellemző. Egyetlen olyan teát sem találtak továbbá, amelynek a csomagolásán minden összetevő fel lett volna tüntetve.

A 36-ból 12 terméknek 2 százalék vagy annál kevesebb volt a névadó gyümölcstartalma, a lista élén azonban olyan teák végeztek, amelyekben 36-40 százalék volt a gyümölcstartalom, számolt be Andacs Noémi.

Csak egyben nem volt aroma

Elmondta azt is: a 36 termékből mindössze egy olyan volt, amely nem tartalmazott aromát. Ami viszont még inkább lehangoló, hogy mind a hatféle, tesztelt gyerekteában volt aroma.

Azt is vizsgálták, hogy vannak-e másféle adalékanyagok a teában, s 12 termékben találtak ilyet – például cukrot, édesítőt, joghurtport.

Nincs előírás a gyümölcstartalomra

Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője hangsúlyozta: a szabályok szerint egy termék akkor viselheti a gyümölcs nevét, ha abban valóban maga a gyümölcs van, s ebben az esetben a százalékos arányát is kötelező feltüntetni. Ha azonban aromát tartalmaz, akkor például csak málnaízű teaként lehet árusítani.

Az uniós szabályok nem térnek ki arra, hogy a gyümölcsteáknak mekkora arányban kell tartalmazniuk az adott gyümölcsöt. A jogszabály azt azonban kimondja, csak olyan anyagok használhatók a teák csomagolására, amelyekből semmiféle káros anyag nem szabadul fel, nem változtatja meg az élelmiszer ízét.

A teaszakértő szerint filteres gyümölcsteát ne!

Olekszik Dorottya teaszakértő a műsorban elmondta: tévhit, hogy a filteres tea gyorsabban és kényelmesebben elkészíthető.

Ugyanannyi időbe telik egy jó minőségű tealevet leönteni forró vízzel, mint egy filtert, a végeredmény azonban egy finomabb ital.

Azzal is szoktak érvelni, hogy a filteres tea olcsóbb, de a szakértő szerint ez sem igaz, elég csak a kétféle termék kilónkénti árát összehasonlítani.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: freepik.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)