Jump to content

Bechippezett kukák, fejlődő hulladékgazdálkodás

2015. 12. 22. 19:00

Huszonnégy településen ötvenkétezer kukára kerül egyedi azonosítóchip a Dél-Alföldön, az uniós támogatással megvalósuló fejlesztéstől a regionális hulladékgazdálkodási rendszer hatékonyságának javítását várják.

Az országban az elsők között létrehozott azonosító rendszerről tartott pénteki sajtótájékoztatón Rupp Tamás, a BinControl Kft. ügyvezetője elmondta, a gyűjtőedényekre kerülő jeladók azonosak a kisállatokba - kutyákba, macskákba - ültetett chipekkel, csak egy időjárásálló műanyag tok védi azokat.

A gyűjtőautókon egy vevőegységet helyeznek el, így minden kuka ürítésének idejét és - a GPS-koordináták alapján - pontos helyét is rögzítik. Abban az esetben, ha egy kukán nincsen jeladó, automatikusan egy fényképfelvétel is készül, ha pedig az eset többször is megismétlődik egy helyen, kivizsgálják, ki az aki díjfizetés nélkül veszi igénybe a szolgáltatást - közölte a szakember. Hozzátette: a módszerrel így kiszűrhetők a "potyautasok" és azok is, akik a szerződésükben szereplőnél több vagy nagyobb kukát helyeznek ki.
A megoldás további előnye, hogy a lopott kukákat is könnyebb megtalálni, a chipekből kiolvasható egyedi azonosítók segítségével.

A jeladók felszerelése az érintett településeken elkezdődött, várhatóan december közepéig be is fejeződik, díjmentes, tehát sem a lakosoknak, sem a cégeknek nem kell érte fizetni - hangsúlyozta az ügyvezető.

Az azonosító rendszer kialakítása a harminc Csongrád és két Bács-Kiskun megyei településen 1,768 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával zajló hulladékgazdálkodási projektnek, amelyben szerepel még új gyűjtőjárművek, munkagépek és hulladékgyűjtő edények beszerzése is.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: ipaustralia.com.au Forrás: hazesotthon.hu/MTI)