Jump to content

A bambuszból épült falu

2015. 12. 16. 16:00

Az önfenntartó, természetes anyagokból felépített aprócska falu ékes példája a környezettudatos életstílusnak, ahol az egyszerű luxus találkozik a fenntarthatósággal.

 

Bali kulturális fővárosától nem messze található a „zöld falu”, ami teljes egészében a környezettudatosság mércéje mentén épült.

Az Ayung folyó melletti völgyben található Green village minden egyes épülete bambuszból készült. Az építkezés során fontos szempont volt, hogy tartós, minden igényt kielégítő mégis környezetbarát házak épüljenek, így esett a választás a kedvező tulajdonságokkal rendelkező, megújuló nyersanyagra.

A bambusz univerzális felhasználhatósága abból fakad, hogy növény extra gyorsasággal képes újranőni (ez napi 25-30 cm-es növekedést jelent), így szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. A bambuszszerkezetű ház, akárcsak a bambuszból készült falak és burkolatok jól bírják a gyűrődést. Kopás és ütésállóak, illetve ellenállnak a nedvességnek és a magas páratartalomnak, ami az anyag alkalmazási területét növeli. A többi fához hasonlóan a bambusz színezhető.

Green villageban nem csak a házak épültek a fent említett anyagból, hanem egy iskola is, ami 2008-ban elnyerte a „legzöldebb” iskola rangot.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: telegraph.co.uk)