Jump to content

Kutya az ágyban?

2015. 12. 15. 12:30

Akinek háziállata van, nagyvalószínűséggel elgondolkozott már azon, hogy vajon egészséges-e, ha a négylábú néha bebújik mellé az ágyba. Pro és kontra, hogy miért (ne)aludjon a kutya az ágyban.

A kutyával, macskával való együttalvást ellenzők alapvetően azzal érvelnek, hogy az állatok – főként a kutyák – koszt és nem ágyba illő dolgokat vihetnek a paplan közé. Ide tartoznak a fertőzések, bogarak, élősködők. Ezek a feltételezések helyt állók is, ha kint tartott jószágokról van szó, de a lakásban tartott kutya, és macska –ha gazdája megfelelően ápolja -, akkor soha nem fog élősködőket és fertőzéseket átadni a gazdának, mivel tisztán, betegségmentesen van tartva.

A másik sarkalatos pont, hogy az utcán sétafikáló kutya mancsáról az összes gusztustalan kór bekerül az ágyba. Ez szintén csak azokra a háztartásokra igaz, ahol a séta után a kutya lába (kistestű jószágnál a hasa alja), feneke és nemi szerve nincsen alaposan áttörölve, vagy megmosva. Ellenkező esetben – akárcsak az ember a kézmosás után – a kutya sem fog baktériumokat, koszt szétszórni a lakásban.

Ellenben az állattal való együttalvás bizonyítottan nyugtató hatással van az emberre, és elmélyíti a kettőjük közti köteléket.

A kutyával való alvás nem jár több betegséggel, mintha az állat fekhelyén aludna. Hiszen napközben ugyan úgy érintkezik a szőrével, nyálával, testével a gazdája, ha foglalkozik vele. Minden annak a függvénye, hogy mennyire tartja tisztán és mennyire ápolja állatát.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: huffpost.com)