Jump to content

Élet a szmog szürke burkában

2015. 12. 10. 12:30

A kínai fővárosban a szürkeség mindennapos. Oly mértékű a légszennyezettség, hogy vannak olyan napok, amikor éjszakai sötétségbe borul a város, már kora délelőtt. A Nap nem is látszik olyankor.

Múlthét kedden Peking több pontján az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határérték 35-szörösét mutatták ki, ami azt jelenti, hogy sűrű köd vastagságú szmog borult a városra, gyakorlatilag a napsütés képtelen volt áthatolni a szmogon. Az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz.

A szakemberek a kialakult helyzetért elsősorban a széntüzelést teszik felelőssé, s hozzáteszik, hogy mindehhez a jelentős autóforgalom és a komplex éghajlati viszonyok, és a hideg is hozzájárult.

Egy korábban nyilvánosságot kapott és azóta sokat idézett tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A kínai Hszinmin magazinban közölt 2013-as felmérés szerint a szabad levegőn töltött egyetlen nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű. Egy amerikai nonprofit szervezet, a Berkeley Earth országos adatokon alapuló, frissen közreadott elemzésében arra következtetett, hogy a kínaiak 80 százaléka rendszeresen ki van téve a szmog ártalmainak; a légszennyezés körülbelül napi 4 ezer kínai halálesetért felelős.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: popsugar.com Forrás: hazesotthon.hu/MTI)