Jump to content

Méregdrága absztrakt festmények III.rész

2015. 12. 05. 19:00

Vannak a művészetnek olyan zugai, melyekbe kevesen nyerhetnek bepillantást. Ilyen például egy absztraktfestmény aukció, ahol a műkedvelők eszelős összegeket költenek a hétköznapi ember szerint „ilyet a lányom is tud festeni” kategóriájú képekre. Gondolnád, hogy a képen látható festmény, átszámítva 105,7 millió (!) amerikai dollárt ér?

Ha szereted a művészetet, főként az festészet azon változatát, ahol azt képzelsz a vásznon látott dologba, amit akarsz (lsd.: absztrakt), akkor imádni fogod az alábbi összeállítást. Ám ha kevésbé vagy fogékony a művészet jelen ágazatára, akkor is imádni fogod, már csak azért is, mert rácsodálkozhatsz, mire verik el a felső tízezer tagjai, a nehezen megkeresett dollármillióikat.


Balról jobbra haladva az első Barnett Newman – “Onement VI”- 43,8 millió dollár értékű festménye, ami a jelenlegi árfolyam szerint 12, 5 milliárd forint, a második Cy Twombly – névtelen – 69,6 millió dolláros képe, ami 20 milliárd forint körül mozog, és egy fekete táblán lévő, fehér firkát ábárzol. A harmadik kép szintén egy Barnett Newman -“Black Fire I” –, amit 84,2 millió dollárt ér. Az utolsó festmény Mark Rothko – “Orange, Red, Yellow” – 86,9 millió dolláros képe, amit 24,7 milliárd forint. De az abszolút csúcstartó a fenti képen látható 105 milliós kép, ami 30 373 952 000 magyar forintnak felel meg.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: meredith.com)