Jump to content

Élet a ’60-as évekbeli és jelenlegi Dubaiban

2015. 11. 03. 16:00

Dubai nevének hallatán az embernek nem egy sivár, egyszerű kisváros jut eszébe, hanem a monumentális felhőkarcolók, a mérhetetlen gazdagság, és a tömör luxus. Ez persze nem volt mindig így.

Az 1960-as évek elején a város teljesen átlagos volt, átlagos épületekkel, átlagos boltokkal, átlagos jövőbeli kilátásokkal. Aztán elérkezett 1966, amikor felfedezték, hogy a területen nagymennyiségű olaj található. Innentől kezdve Dubai a világ közepévé vált az olajérdekeltségek szemében.

A felfedezés eredményeképp tíz év alatt a város lakossága 300%-kal nőtt. Rengeteg indiai és pakisztáni állampolgár érkezett a jobb megélhetés reményében, de nem csak a népesség, hanem a gazdaság és infrastruktúra mutatói is növekedésnek indultak.

Az olajkitermelés olyan szinten fellendítette a várost, hogy mára a világ leggazdagabbjai között tartják számon. Jelenleg Dubai napi 240 000 hordó olajat termel, és hasonló mennyiségű földgázt. Érdekesség, hogy a város gazdasága eredetileg az olajra és földgáz kitermelése épület, ennek ellenére mára csupán 6%-át teszi ki az emírség az olajkitermelés 80 milliárd dolláros költségvetésének.

Az olaj mégis olyan virágzó biznisz a térségben, hogy a tősgyökeres állampolgárok már csak azért is pénzt kapnak, mert oda születtek. A nagy léptékű fejlődés nem csak az életstílusban látszik meg, hanem az építészetben is. Elég csak a világ legmagasabb felhőkarcolójára a Burdzs Kalifára, vagy a világ legmagasabb és legdrágább szállodájára a Burdzs al-Arabra gondolni.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: griffithenergyservices.com)