Jump to content

Finnország annyira „zöld”, hogy lótrágyával fűtenének

2015. 10. 09. 16:00

A környezettudatos életstílust folytató Finnország újabb ötlettel állt elő: ökobarát fűtésrendszert alakítanának ki, melynek tüzelőanyaga lótrágya lenne.

A különös elképzelés hátterében az áll, hogy a kormány azt tűzte ki céljául, hogy a Finnország teljes mértékben mellőzze a szénhasználatot, felére csökkentse az importolaj-fogyasztását, mindezt az elkövetkezendő tíz évben. A drasztikus változásokat hozó tervezet betartása érekében, új alternatív energiaforrás után kell nézni a szakembereknek, hogy a lakosság energiaigényét fedezni tudják.

A Fortum energiavállalat már hozzá is látott egy, lótrágya és faalapú szemét vegyítésével kifejlesztett bio-tüzelőanyag teszteléséhez. A vállalat szerint három ló éves "termelése" elegendő lenne egy családi otthon egész éves fűtéséhez. A Finnországban élő nagyjából 77 ezer ló tehát több mint 20 ezer otthon ellátásához lenne elegendő.

A bélsár megtermékenyítő közegként való használata ugyanis tilos az olyan földeken, amelyek vízi utakkal vannak összeköttetésben, és a gazdák nemsokára a szeméttelepekre sem szállíthatják el lovaik ürülékét.

2016-tól tilos lesz szerves hulladékot kihelyezni a finnországi szeméttelepeken - emlékeztetett a BBC News.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: millennialshow.com Forrás: hazesotthon.hu/otvenentul.hu)