Jump to content

Dánia, élet a szelek szárnyán

2015. 09. 27. 19:00

Dániát bátran lehetne nevezni a szélenergia fővárosának, ugyanis az ottani háztartások 80%-a megújuló energiaforrásból nyeri a mindennapi élethez szükséges áramot, így fenntartási költségük nulla. Az önfenntartó háztartások egytől egyig a szélenergiát hasznosítják.

A Dán kormány, hogy ösztönözze a szélenergia befektetéseket, adómentességet ajánlott azon háztartások számára, akik hajlandóak részt venni a megújuló villamosenergia termelésben. A program nagy sikert aratott, 1996-ig több mint 2100 szélturbina épült a háztartásokhoz csatlakoztatva, és a szám mára megtízszereződött.

A háztartások szinte önfenntartók, annyira alacsony rezsivel mozognak. De nem csak az állampolgároknak éri meg a zöldenergia használata, hanem az államnam is.

A szélenergia termelésre egy komplett iparág épült, melynek napjainkban az éves bevétele meghaladja a 80 milliárd dán koronát (több 243,172,072,607 Ft). Az ágazatban több mint 30.000 ember dolgozik. Egyes régiókban az ország 25% -a, a magán szélenergia iparban helyezkedett el.

A Dán kormány nemcsak a gazdasági hasznossága, hanem a környezettudatos életmód pártolása miatt voksolt a szélturbinák telepítése mellett.

A szélenergia felhasználása az egyik olyan megoldás, mellyen védjük a bolygót a klímaváltozástól. A természetes energia használatával csökken a CO2 kibocsátás, ami az üvegházhatás fő indikátora.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: telegraph.co.uk)