Jump to content

Egy keresztény kolónia vaskapuin túl

2015. 09. 26. 09:00

A társadalomból kivonult, önizolációban élő családok lakják Új-Zéland nyugati területét, Haupirit, ahol a hagyományos, nomád, keresztény értékrend szerint igyekeznek élni. De mit jelent ez egy gyermek számára, akire erőszakkal kényszerítik az egyenruhát, a „gonosz” világtól való elfordulást, és vallást?

Új-Zéland nyugati partján fekszik Haupiri, ami a közel 500 fős, társadalomból kivonult keresztény értékrendet valló kolóniának, a Gloriavale Christian Community-nek ad otthont. Céljuk a modern világ értékrendjének ignorálása, a természet adta lehetőségek kihasználása, és a keresztény vallás gyakorlása.

A Gloriavaletet 1969-ben alapította Neville Cooper (aki egyébként 1994-ben 11 hónapot töltött börtönben szexuális abúzusért) a béke, a tradicionális értékek megőrzése, és a „tiszta” élet reményében. A férfi a „világ mocskától mentes helyként” hirdeti a Gloriavaletet „ahol a gyermekeket nem kísértheti meg az istentelen posztmodern társadalom”.

A Gloriavale támogatja a nagycsaládos életformát, segíti a családokat, így ott nincs születés szabályzás. Teljesen megszokott, hogy egy családnak 12 vagy még több gyermeke van (a weboldal szerint évi 35 baba születik). A szülők és csemetéik egyaránt uniformist hordanak, a nők és kislányok pedig a hajukat vászon fejkendővel, fityulával fedik. Házasodni csak a keresztény hit szerint lehet, tehát a fiataloknak meg kell őrizniük tisztaságukat a házasság napjáig, még egy csókot sem válthatnak, hiszen a mélyen gyökerező keresztény vallás azt tiltja.

A Gloriavale a család és vallás értékeinek őrzése mellett, teljesen önfenntartó létformát igyekszik fenntartani, ami függetlenségük záloga. Az ott élők mindent maguknak termelnek és a feldolgozási folyamatokat is maguk végzik. Nem csak a termelés területén, hanem az oktatásban is tetten érhető a függetlenségre való törekvés, mivel a tanulás is a közösség keretin belül zajlik. Egyébként a közösség közül sokan nem is voltak soha a „külvilágban”, mondván a számukra szükségtelen.

Egy maréknyi ember azonban mégis vágyott a külvilágba, és a békésnek láttatott életben csalódva kivált a kolóniából. A 14 családból álló kivonulókat, most nagy erőkkel igyekeznek visszacsalogatni, de hiába. A kivonulók izgatottan tekintenek az új élet kínálta lehetőségek felé.

A történet érdekessége, hogy a Gloriavale Christian Communityben történtekről, ami indikátora lehetett a kivándorlásnak, sem a kivonulók, sem az alapító nem volt hajlandó beszélni bővebben a médiának.

Itt megnézheted a Gloriavalet promó videóját.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: dailymail.co.uk )