Jump to content

Áram nélkül működő hűtők

2015. 09. 17. 09:00

Az innováció a Coca Cola nevéhez köthető, és elsősorban az elszegényedett, forró területen élőket akarják vele segíteni. Az áram nélküli hűtő, azonban nemsokára talán kereskedelmi forgalomba is kerülhet, megszabadítva ezzel az elektromosság előállításából fakadó, környezetre rótt tehertől a bolygót.

Szerte a világon akad rengeteg olyan kis település, falu, ahol egyszerűen nincsen áram. Az ilyen területeken nincsen megoldva az élelem higiénikus és tartós tárolása, sőt gyakorlatilag nincs semmilyen eszköz, amivel frissen, fagyasztva lehetne tartani az ételt. Ezt a problémát hivatott orvosolni a Coca-Cola találmánya, az elektromos áram nélkül működő hűtő.

A működési metódusa a forró területen élőkhöz alkalmazkodik. Az eszköz tetején növények vannak elhelyezve, amelyek meglocsolásával, a vízelpárolgásnak köszönhetően lép működésbe a hűtés. A nap sugarait a hűtőbe épített tükörrel nyelik el, amit aztán arra használnak, hogy a hűtőfolyadék gázzá alakuljon, ezáltal még jobban csökkentve a hőmérsékletet. Minél magasabb kint a hőmérséklet, a hűtő annál jobban hűt, ezáltal tökéletesen alkalmazkodik a legforróbb éghajlathoz is.

A fejlesztés Leo Burnett érdeme, és nagyjából egy évbe telt, mire teljesen készen lett. A hűtőt Kolumbia legforróbb kisvárosának, Aipirnek adták, ahol az átlagos hőmérséklet 45 Celsius és a legközelebbi hűtésre alkalmas eszközért egy órát kell sétálni.

Így örültek Aipir lakói a hűtőnek: