Jump to content

A mexikói színes város látványos világa

2015. 09. 08. 09:00

A színes városként híressé vált Palmitas egy élő művészeti alkotás, a lüktető kisváros homlokzata egybefüggő színes festményt alkot. A házak falain absztrakt kanyarulatok, izgalmas, intenzív színek ejtik rabul az esztétikai felüdülésre vágyó szempárt. A ritkaságszámba menő színpompás látványért, a kormány felelős.

A Színes Város egyrészről a maga nemében tényleg egyedülálló, ám a vidám falak meggyötört embereket, és nehéz sorsukat rejtik.

A Pachuca kerületben található város lakói szerény körülmények közt, a mindennapos erőszak közepette kell, hogy éljék életüket. A területen élő kb. 2000 fő komor mindennapjait a kormány egy szokványostól eltérő ötlettel is próbálta élettel telibbé tenni, amivel nem titkolt szándékuk volt az is, hogy a lakosokat maradásra bírják. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a vezetők a kiszínezett falak mintegy mellékhatásaként az erőszakos cselekmények csökkenését is remélték.

A helyi tisztviselők felkértek egy neves környékbeli graffitis bandát, hogy pingálják ki a borús hangulatú várost, hátha az kicsit visszaadja az emberek életkedvét, és csökkenti az elköltözési rátát.

A projekt 452 család házát érintette, ami nagyjából húszezer négyzetméternyi homlokzatnak felel meg. A munkálatok hosszas heteken át tartottak, ami a végeredményt nézve megérte a fáradozást.

A kész alkotás tényleg művészinek mondható. Minden egyes szögből más és más látszik kirajzolódni. Távolról szemlélve a szivárvány színei borítják be a kisvárost, míg az utcákról feltekintve izgalmas formák, kusza vonalak kanyarognak mindenfelé.

Állítólag a színesbe borulást követő időszakban valóban visszaesett az erőszakos cselekmények és az elköltözések számra, de hogy valójában az, az új látkép hatása volna, nem tudni.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: boredpanda.com)