Jump to content

Álomotthon - Cedar Park House

2015. 07. 09. 20:09

Mai álomotthonunk Seattle környékén fekszik, a Washington tó partján fekszik. Lejtős, dombos telekre épült, így nem csak a kilátásra fókuszáló tájolás jelentett kihívást, hanem a masszív alap és a csapadék elvezetés kérdését is meg kellett oldani.

A Cedar Park House öntött betonból és fagerendákból épült, a Seattle környéki tóvidék jellegzetes építészeti stílusjegyeit magán hordozva. A masszív öntött betontömbök kiváló tartást biztosítanak a lankás talajon, a tetők dőlésszöge és tájolása pedig pontosan úgy lett megtervezve, hogy elvezesse a csapadékot, mely így nem a domboldalon hömpölyög le, veszélyeztetve a földomlást a meredek partszakasz felé.

A környéken csodálatos a környezet és már-már buján zöld minden, ennek azonban egy oka van: az óceáni éghajlat és a rengeteg eső.

A ház falai fölött minden irányban kinyúló és szakaszosan lejtős, komoly vízelvezető funkciót betöltő tetőszerkezet csodálatos módon védi meg a víztől az épületet és telket, miközben mintegy védő ernyőként működik a ház felett. A beton és a világos fagerendák összhangja meglepően szép, az otthon pedig természetesen a tó felé irányuló kilátásra nyitott.

További fotók a házról ITT.

(Fotók: contemporist.com)