Jump to content

A világ első energiapozitív készháza

2015. 02. 25. 20:33

A mai modern építészeti trendek egyre inkább szem előtt tartják a környezettudatosságot, az energiapazarlás mellőzését és a káros anyagok kibocsátásának minimálisra csökkentését. Ám most először láthatunk olyan készházat, mely nem csak környezetbarát, de egyenesen több energiát állít elő, mint amennyit felhasznál!

Az ausztrál ArchiBlox cég készítette el a világ első olyan készházát, mely több energiát termel, mint amennyi a működéséhez szükséges, azaz úgynevezett karbon-pozitív épület.

Az egyébként kifejezetten tetszetős és trendi ház energiaellátása földbe vezetett csöveken keresztül történik, mely beszippantja és így hűt vagy fűti a levegőt ahelyett, hogy energiát pazarló gépi hűtő- vagy fűtő berendezéssel oldaná meg a belső hőmérséklet szabályozását.



A házhoz tartozó gép berendezések pedig olyannyira környezetbarátak, hogy esővízzel működnek.
A ház teteje zöld pázsit, mely amellett, hogy szép, nyáron segít hűteni a belső tereket. Ezek a belső terek úgy lettek kialakítva, hogy míg az egyik oldalon az üvegfalakon át beáramló napfény melegíti a levegőt télen, addig nyáron ez a terület blokkolva van a lakótértől, hogy ne legyen túl meleg. Természetesen napelemek is segítik a nap erejét használó energiafelhasználást. A belső beépített bútorok újrahasznosított anyagokból készültek és mellőznek minden káros anyagot és műanyagot.


Az innovatív ház első prototípusa jelenleg a melbourne-i főtéren látogatható, a járókelők pedig kívülről-belülről megcsodálhatják a környezettudatos épületet.



(Fotók: Tom Ross via Archiblox)